Προτεραιότητα η αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών

Προτεραιότητα η αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, καθώς η μακροοικονομική σταθερότητα και η εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για διατηρήσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. H δημοσιονομική επέκταση που ακολούθησε την είσοδο της χώρας στην ONE οδήγησε σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Τον Μάρτιο του 2004 η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, προχώρησε σε μία εκτεταμένη απογραφή της δημοσιονομικής κατάστασης, σε στενή συνεργασία με τη Eurostat, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η διαφάνεια των δημοσιονομικών στοιχείων. H απογραφή κάλυψε την περίοδο 1997-2003 και τον Νοέμβριο του 2004 δημοσιεύτηκε έκθεση της Eurostat, που διευθετεί τις υφιστάμενες, από καιρό, εκκρεμότητες των δημοσιονομικών στοιχείων και εξασφαλίζει την εναρμόνιση των τελευταίων με τις απαιτήσεις του συστήματος Εθνικών Λογαριασμών ESA 95.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το 2004, είναι άνω του 6% υπερβαίνοντας έτσι το όριο αναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης αντιστοιχεί στο 110,5% του ΑΕΠ. H ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη και στις συστάσεις σύμφωνα με το άρθρο 104.9 της Συνθήκης, έχει δεσμευθεί να επιτύχει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση αυτή να επιτευχθεί σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης με ρυθμούς της τάξης του 3%-4%. H πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής περιγράφεται στην Αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2005, ενώ θα εξειδικευθεί περαιτέρω στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2006 (Οκτώβριος 2005) και στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Δεκέμβριος 2006).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή