Ανάπτυξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μεσογείου

Ανάπτυξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μεσογείου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρυμένο ορίζοντα αποκτά η οικονομική διπλωματία της Ελλάδας, αφού, πέραν των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή της Μεσογείου, εν όψει ιδίως της προοπτικής για τη δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου έως το 2010.

Την ένθερμη υποστήριξη της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης από την ελληνική κυβέρνηση μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά την ομιλία του στο γεύμα του 1ου διεθνούς επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη η Helexpo και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οπως τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στη Ρόδο, την Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη Βιομηχανίας και Εμπορίου των 25 χωρών της E.E. και των 10 της Μεσογείου. Τη διοργάνωση παραχώρησε στη χώρα μας η φινλανδική κυβέρνηση, που θα ασκεί την προεδρία της E.E. στο δεύτερο εξάμηνο 2006.

O κ. Σιούφας υπενθύμισε ακόμη ότι στις 25/10 θα υπογραφεί στην Αθήνα ιδρυτική συνθήκη για την ενεργειακή κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συμπλήρωσε ότι σε λίγες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. O υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι ο χώρος στον οποίο μεγάλες επιχειρήσεις της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής μπορούν να εγκαταστήσουν την έδρα των στρατηγείων και των ερευνητικών τους κέντρων».

Οπως είπε, η χώρα μας μπορεί να διαμεσολαβήσει στην ανάπτυξη του ξένου επιχειρηματικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ξένους επιχειρηματίες, ο κ. Σιούφας τούς διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παρέχει σε όλους τη δυνατότητα ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας σε τομείς όπως: αξιοποίηση ολυμπιακών υποδομών, τουριστική βιομηχανία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ενεργειακές υποδομές, εμπόριο, μεταφορές, επικοινωνίες – πληροφορική και ναυτιλία.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Επικρατείας, Πάνος Λειβαδάς, επισήμανε πως η περαιτέρω «άρθρωση» της Ελλάδας με τις ξένες αγορές αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξή της. Στόχος, είπε, είναι το κράτος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του χωρίς να καταφεύγει σε δανεισμό, αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που να μη συνδέονται άμεσα με το κράτος, «το οποίο ως εργοδότης έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού του».

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, για την αξιοποίηση των ευκαιριών της χώρας μας, ύστερα ιδίως από την επιτυχημένη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας 2004, συντίθεται, κατά τον κ. Λειβαδά, από τέσσερις ενότητες: οικονομική διπλωματία, αναπτυξιακή συνεργασία σε συνδυασμό με ανθρωπιστική βοήθεια και προσέγγιση χωρών της ευρύτερης περιοχής της NA. Ευρώπης. O ίδιος πρόσθεσε ότι οι πέντε πυλώνες που στηρίζουν την οροφή του επικοινωνιακού οικοδομήματος είναι: πολιτισμός, τουρισμός, εξαγώγιμα προϊόντα – υπηρεσίες, χρηματοπιστωτικός τομέας και γεωπολιτική θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή