Αρχειοθετεί 17 υποθέσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αρχειοθετεί 17 υποθέσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο αποφάσισε να θέσει 17 υποθέσεις που αφορούν καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση πεπραγμένων για το διάστημα 2004-2005. Οι εν λόγω υποθέσεις χρόνιζαν στα συρτάρια της Ανεξάρτητης Αρχής από το 1995 και η εξέτασή τους δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου περί προστασίας του ανταγωνισμού. Κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο νέος νόμος, η Επιτροπή προχώρησε στην εν λόγω απόφαση. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ή τα πρόσωπα που είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες αν το επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν να μην τεθεί η υπόθεσή τους στο αρχείο και να παραμείνει κανονικά προς εξέταση. Εχουν περιθώριο να το ζητήσουν εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής.

Οι υποθέσεις που τίθενται στο αρχείο αφορούν καταγγελίες που είχαν υποβάλει οι: Ελσιμετ A.E., Συστεγασμένα Φαρμακεία O.E., Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων A.E., Δ. Καραβίας & Σια, ΚΤΕΛ N. Ευβοίας, Κων/νος Γιαχνής – πολιτικός μηχανικός, Αργω A.E., OPA A.E., Alto Σαρρής, Γερμανός Μπαταρίες ABEE, Πάντζιου Βασιλική, Βιολεξ Bic AEBE, Υβόννη Stores A.E. & Υβόννη Παναγιωτοπούλου O.E., Medicare ΕΠΕ, Ελληνική Παραγωγή και Εμπορία Ιατρικών & Βιομηχανικών Αερίων ΕΠΕ, Antenna tv A.E. καθώς και οι ΕΚΡΗΣ, Ενωση Εμπόρων Ειδών Εφαρμογής Ηλεκτρισμού, Expert, ΣΕΗΟΣ, Silber, ΗΛΜΑΚ, Green Elephant και Θ. Βαλαμαντώνης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της δραστηριότητας που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή θα φανούν στον τελικό καταναλωτή στο εγγύς μέλλον. H δράση της, διευκρινίζει στο μήνυμά του που περιέχεται στην Εκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής, δεν στοχεύει ευθέως στο επίπεδο των τιμών αγαθών ή υπηρεσιών, αλλά στις δομές της οικονομίας, απόρροια της εξυγίανσης των οποίων είναι η βελτίωση των τιμών. «Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της δράσης γίνονται αντιληπτά από τον καταναλωτή με κάποια καθυστέρηση», σημειώνει.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχεδιάζει την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών αλλά και τη γρήγορη και πλήρη παρουσίαση του έργου της. Επίσης αναφέρει ότι προγραμματίζει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, κυρίως στην επαρχία, προκειμένου να πληροφορήσει τις επιχειρήσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο κανόνων περί ανταγωνισμού. Σε εξέλιξη δηλώνει ότι βρίσκονται οι μελέτες για τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, το εμφιαλωμένο νερό/αναψυκτικά και τις τραπεζικές εργασίες, ενώ έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του ανταγωνισμού των κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας.

Στο διάστημα Απριλίου 2004 – Απριλίου 2005, η Επιτροπή εξέδωσε 21 αποφάσεις, πραγματοποίησε 54 αυτεπάγγελτους ελέγχους και 5 έρευνες αγοράς (σε κυλικεία, καντίνες κ.ά.). Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 4 προσφυγές εναντίον αποφάσεών της στο Διοικητικό Εφετείο. Μεταξύ των σημαντικότερων υποθέσεων για το διάστημα αυτό αναφέρει: B την καταδικαστική απόφαση μετά υψηλοτάτου προστίμου για το ΣΕΣΜΕ και οκτώ σούπερ μάρκετ για εναρμονισμένη πρακτική, B την καταδικαστική απόφαση για την άρνηση της Lavicosmetica να προμηθεύσει με προϊόντα καταστήματα της Hondos B την καταδικαστική απόφαση σε πρατήρια του νομού Αρτας για ενιαία διαμόρφωση τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή