Ευεργετικό θα είναι… το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων στην Ελλάδα

Ευεργετικό θα είναι… το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων στην Ελλάδα

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση εισοδήματος στο σύνολο της οικονομίας και μείωση της ανεργίας θα επιφέρει η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Μελέτη που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ινστιτούτο της Κοπεγχάγης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την απασχόληση.

Αντίθετα, αναμένεται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,6 της μονάδας και μείωση της ανεργίας κατά 0,35%. H απειλή των εργαζομένων στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι μικρότερη από ό,τι στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένοι και αντικειμενικοί περιοριστικοί παράγοντες που καθιστούν στην πράξη κλειστά… όλα τα επαγγέλματα στη χώρα μας, όπως η γλώσσα.

Ωστόσο, θα χρειαστούν τομές και οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, καθώς το ένα στα δέκα επαγγέλματα στην Ελλάδα θεωρείται «κλειστό», απολαμβάνοντας θεσμοθετημένα προνόμια, χωρίς να επιτρέπει την είσοδο νέων ανθρώπων στον επαγγελματικό χώρο που λειτουργεί συντεχνιακά.

Η εκτίμηση ανήκει στο Κέντρο Ερευνών Προγραμματισμού Ελλάδας, το οποίο κατέγραψε ενενήντα περίπου «κλειστά επαγγέλματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή