ΚΕΠΕ: ένα στα δέκα επαγγέλματα έχει θεσμοθετημένα προνόμια

ΚΕΠΕ: ένα στα δέκα επαγγέλματα έχει θεσμοθετημένα προνόμια

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα στα δέκα επαγγέλματα στην Ελλάδα θεωρείται «κλειστό», απολαμβάνοντας θεσμοθετημένα προνόμια, χωρίς να επιτρέπει την είσοδο νέων ανθρώπων στον επαγγελματικό χώρο που λειτουργεί συντεχνιακά. H εκτίμηση ανήκει στο Κέντρο Ερευνών Προγραμματισμού Ελλάδας που εκπόνησε σχετική μελέτη ύστερα από υπόδειξη του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Το ΚΕΠΕ κατέγραψε σε μια μελέτη τις ιδιαιτερότητες που ισχύουν για ενενήντα περίπου «κλειστά επαγγέλματα», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί λογιστές, φαρμακοποιοί, μεταφορείς κ.ά.

Οπως διαπιστώθηκε, τα επαγγέλματα αυτά λειτουργούν με αυστηρά κοστολογημένες υπηρεσίες, που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Λόγω αυτής της κατάστασης, διαμορφώνεται «πρόσθετη υπερφορολόγηση της κοινωνίας για λογαριασμό ορισμένων συντεχνιών» και βλάπτεται το σύνολο των πολιτών και η πορεία της οικονομίας.

Αποδέκτης του πονήματος του ΚΕΠΕ είναι η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, η οποία θα αποφασίσει σχετικά με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και θα θέσει άξονες προτεραιότητας, ενώ θα συσταθούν ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, ώστε τα μέτρα που θα αποφασιστούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Οπως υποστηρίζει το ΚΕΠΕ στην έρευνά του για τα κλειστά επαγγέλματα, μεσοπρόθεσμα, ο κυκεώνας των παρεμβάσεων βλάπτει και αυτούς που ασκούν τα επαγγέλματα αυτά, αποκόπτοντας τους επαγγελματίες από τις εξελίξεις, κάτω από έναν «προστατευτισμό» που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή