Πρώτη στην προώθηση εξαγωγών στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Πρώτη στην προώθηση εξαγωγών στα Βαλκάνια η Ελλάδα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηγετική θέση στην περιοχή των Βαλκανίων κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των εξαγωγών του πρώτου εξαμήνου από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ). Από την ανάλυση προκύπτει ότι στις πρώτες 15 χώρες προορισμούς των εξαγωγών, η Βουλγαρία κατέχει την 4η θέση, η Ρουμανία τη 10η, τα Σκόπια τη 12η και η Αλβανία τη 13η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική άνοδο σημείωσε η Ρουμανία, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του 2004 κατείχε τη 12η θέση, ενώ τα Σκόπια τη 13η.

Η Γερμανία παραμένει η πρώτη χώρα δέκτης των ελληνικών προϊόντων, με την Ιταλία στη δεύτερη θέση, αλλά με σημαντική αύξηση των εξαγωγών το 2005.

H Κύπρος κατέλαβε την 6η θέση, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί με περαιτέρω ενέργειες, όπως αύξηση των επιχειρηματικών αποστολών, της συμμετοχής σε εκθέσεις και λοιπές προωθητικές ενέργειες. Διαπιστώνεται επίσης ότι η είσοδος της χώρας στην E.E. ευνόησε ιδιαίτερα τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Η Τουρκία κερδίζει μια θέση, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση έναντι της αντίστοιχης 8ης, γεγονός που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς προετοιμάζονται για το πρώτο τρίμηνο του 2006 σημαντικές πρωτοβουλίες από τον ΟΠΕ για επιχειρηματικές συνεργασίες των δύο χωρών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) από την 27η κατέλαβαν τη 17η θέση, άνοδος που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, αφού έχουν προγραμματιστεί σημαντικές δράσεις από τον ΟΠΕ στους τομείς των κατασκευών, των δομικών υλικών και των τροφίμων.

Ιδιαίτερο βάρος για το τελευταίο τρίμηνο του 2005 και το 2006 θα δοθεί από τον ΟΠΕ στην περιοχή της Απω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία), καθώς βρίσκονται όλες μετά την 30ή θέση, παρόλο το μέγεθος και τον δυναμισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή