Σε αλλαγή ετικέτας υποχρεώνει τη «Βίγλα Ολύμπου» ο ΕΦΕΤ

Σε αλλαγή ετικέτας υποχρεώνει τη «Βίγλα Ολύμπου» ο ΕΦΕΤ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή της ετικέτας του γάλακτος «Φρέσκο Γάλα-Αυθεντικό Περιοχής Ολύμπου», υποχρεώνει τη Βίγλα Ολύμπου AEBE του Ομίλου της ΔΕΛΤΑ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). O ΕΦΕΤ, ο οποίος κινήθηκε ύστερα από καταγγελία της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», αποφάσισε ότι οι ενδείξεις «αυθεντικό» και «περιοχής Ολύμπου» πρέπει να διαγραφούν, διότι με βάση την κείμενη νομοθεσία μπορεί να οδηγήσουν σε πλάνη τον καταναλωτή και καλεί την εταιρεία (Βίγλα) να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του.

Ειδικότερα στη χθεσινή απόφαση του Φορέα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η φράση «…περιοχής Ολύμπου» στην επισήμανση του προϊόντος αποτελεί σαφή προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης του προϊόντος και δημιουργεί την εντύπωση στον καταναλωτή ότι το προϊόν διαφοροποιείται σε σχέση με τα ομοειδή του, διότι διαθέτει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω γεωγραφικής καταγωγής. Επίσης όροι όπως «αυθεντικό», «παραδοσιακό» κ.ά. δημιουργούν την εντύπωση ότι τα προϊόντα που φέρουν τις ενδείξεις αυτές διαφοροποιούνται σε σχέση με τα ομοειδή τους, διότι διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την προέλευση ή τον τρόπο παραγωγής τους. Χρήση τέτοιων όρων μπορεί να γίνει μόνον οταν κάποια εταιρεία είναι σε θέση να τεκμηριώσει τη διαφορετικότητα του προϊόντος, στο πλαίσιο των διαδικασιών που ορίζει σχετικός κανονισμός της Κοινότητας. Το προϊόν της Βίγλας δεν έχει ενταχθεί στο μητρώο βεβαιώσεων «ιδιοτυπίας», όπως ονομάζεται αλλά όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και θα χρειασθεί η αλλαγή της ετικέτας. O γαλακτοπόλεμος έχει ακόμη συνέχεια, αφού εκκρεμεί η αίτηση διαγραφής όλων των σημάτων της «Ολυμπος» στο φρέσκο γάλα από τη Βίγλα όσο και τα ασφαλιστικά μέτρα της «Ολυμπος» εναντίον της Βίγλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή