Σε αλλαγή ετικέτας υποχρεώνει και την «Ολυμπος» ο ΕΦΕΤ

Σε αλλαγή ετικέτας υποχρεώνει και την «Ολυμπος» ο ΕΦΕΤ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μάχη της «ετικέτας» στο φρέσκο γάλα συνεχίζεται. Τώρα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υποχρεώνει τη γαλακτοβιομηχανία Ολυμπος να αλλάξει τις ετικέτες σε δύο γάλατά της, καθώς τα όσα αναφέρουν μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλάνηση τον καταναλωτή. Ταυτόχρονα ο όμιλος ΔΕΛΤΑ περνάει στην αντεπίθεση ζητώντας από τον ΕΦΕΤ να παρέμβει ώστε η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία να πάψει να χρησιμοποιεί και ως διακριτικό της τίτλο το τοπωνύμιο Ολυμπος. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μελέτης για το αν τα όσα αναγράφονται στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με χθεσινή του απόφαση ο ΕΦΕΤ υποχρεώνει την Ολυμπος να αλλάξει ουσιαστικά πλήρως την ετικέτα του γάλακτος «Φρέσκο Γάλα-Επιλεγμένο». Διότι, πρώτον, προσδιορίζει σαφώς με τα όσα αναφέρει τη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος και δημιουργεί την εντύπωση στον καταναλωτή ότι διαφοροποιείται σε σχέση με τα ομοειδή του και, δεύτερον, διότι για τη χρήση όρων όπως «επιλεγμένο» θα πρέπει η εταιρεία να είναι σε θέση να τεκμηριώνει τη διαφορετικότητα του προϊόντος με βάση τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Με προηγούμενη απόφασή του (19.9.05) ο ΕΦΕΤ υποδεικνύει επίσης στην Ολυμπος να αλλάξει την ετικέτα και στο γάλα «Φρέσκο Θεσσαλικό Γάλα», αφαιρώντας την ένδειξη «Θεσσαλικό», διότι επίσης αποτελεί σαφή προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης. H εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και από την Παρασκευή θα αλλάξει στο εν λόγω γάλα την ετικέτα. Από την πλευρά της η Βίγλα Ολύμπου AEBE, σε ό,τι αφορά το προϊόν της, του οποίου την επωνυμία υποχρεούται και αυτή να αλλάξει, δηλώνει ότι «θέτει στη διάθεση του ΕΦΕΤ όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν το αληθές των επισημάνσεών της στις συσκευασίες και την επικοινωνία του φρέσκου γάλακτος». Και σημειώνει ότι «πληροί τις προδιαγραφές που απαιτεί η εθνική νομοθεσία όσο και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τη γεωγραφική του προέλευση». Αναμένει δε, όπως αναφέρει, την άμεση παρέμβαση του ΕΦΕΤ ώστε να μη χρησιμοποιεί η Ολυμπος το τοπωνύμιο «Ολυμπος» ούτε στις συσκευασίες των προϊόντων της αλλά ούτε και ως διακριτικό τίτλο, αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρώτης ύλης προέρχεται από την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα κλαδικού ελέγχου για τις σημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν είναι σύμφωνες δηλαδή με τα όσα ορίζει η εθνική και η κοινοτική νομοθεσία και κατ’ επέκταση πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξουν όσα γράφουν στις συσκευασίες τους. Πρόσθεταν, δε, ότι η διεξαγωγή της έρευνας είχε αποφασισθεί στην ευρεία σύσκεψη για τον κλάδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή