Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για το ασφαλιστικό

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για το ασφαλιστικό

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσο άνοιγμα του ασφαλιστικού προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και θέτει ως ορόσημο για την εμφάνιση προβλημάτων από τη γήρανση του πληθυσμού το 2010. Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες γίνεται λόγος για συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και για ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων με επεμβάσεις στις αγορές εργασίας, υπηρεσιών και αγαθών.

Το ΔΝΤ εκφράζει την εκτίμηση ότι τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες τόσο στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, όσο και στο θέμα των δημοσίων οικονομικών. Ειδικά για τα τελευταία παρατηρεί ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής, ενώ προσδιορίζει ως αδυναμία της πολιτικής και προσωρινό μέτρο την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ΔΝΤ συνιστά ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, αλλά και αυξήσεις μισθών που δεν θα ξεπερνούν το άθροισμα της αύξησης της παραγωγικότητας και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες αναφορές, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις του ΔΝΤ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταυτόχρονα τις υιοθετεί. Για τις ΔΕΚΟ ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο του OTE, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των ήδη εργαζομένων. O ίδιος επανέλαβε ότι δεν θα καταργηθούν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Εχει επιλεγεί, ανέφερε ο υπουργός, η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, διότι αυτό κρίθηκε το πλέον κατάλληλο μέσο για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής διαδικασίας. H έκθεση του ΔΝΤ προειδοποιεί επίσης τις τράπεζες για τους κινδύνους από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων ή λόγω μιας οικονομικής επιβράδυνσης. Συνιστά μάλιστα στην Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίσει να παρακολουθεί την ταχεία πιστωτική επέκτασή τους και ιδιαίτερα την αύξηση των καθυστερούμενων δανείων.

Το ΔΝΤ περιγράφει ως σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες τις αναφερόμενες στη συνέχεια: 1) Τα νομικά και θεσμικά εμπόδια για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους. 2) Το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι ρυθμοί αύξησης των καταθέσεων δεν ακολουθούν τον δανεισμό. 3) Την ενίσχυση της ικανότητάς τους για διαχείριση του κινδύνου και 4) Την εισαγωγή των νέων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ), που ενισχύουν τη διαφάνεια, αλλά μπορεί να καταλήξουν σε μια εφάπαξ κεφαλαιακή επιβάρυνση.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2005 είναι αξιοσημείωτες, παρά τη στασιμότητα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Προέβλεψε ότι το 2005 το έλλειμμα θα κλείσει κοντά στους στόχους του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το εάν θα γίνει ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι δεν επίκειται στο επόμενο διάστημα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή