«Αχρηστο» το Διαδίκτυο για επτά στους δέκα Ελληνες

«Αχρηστο» το Διαδίκτυο για επτά στους δέκα Ελληνες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στους αρμοδίους για τη χάραξη της τεχνολογικής στρατηγικής της χώρας, το περιορισμένο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ελληνες τόσο για το Διαδίκτυο, όσο και για τους προσωπικούς υπολογιστές. Ερευνες που βρίσκονται στα χέρια εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αλλά και πρόσφατη έκθεση της Citigroup δείχνει ότι οι Ελληνες ενδιαφέρονται λιγότερο για το Internet σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ η διείσδυση των προσωπικών υπολογιστών στα νοικοκυριά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Citigroup, ο μέσος ρυθμός αύξησης της διείσδυσης PCs στα ελληνικά νοικοκυριά ήταν μόλις 9% την πενταετία 1999 – 2004, δηλαδή από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, όταν ούτε ένα στα δέκα ελληνικά σπίτια δεν διαθέτει σήμερα υπολογιστή. Το συγκεκριμένο παράδοξο, καθώς την ίδια περίοδο υπήρξε ραγδαία πτώση στις τιμές των υπολογιστών (το μέσο κόστος τους προσεγγίζει πλέον τα 600 – 700 ευρώ), αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για τη δήθεν μηχανογράφηση των δημοσίων οργανισμών, αλλά μέχρι σήμερα δεν παρέχονται χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα έχουν απτό αποτέλεσμα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι έρευνες που διεξάγονται για λογαριασμό εταιρειών τηλεπικοινωνιών δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων θεωρεί πως το Διαδίκτυο δεν του είναι χρήσιμο και συνεπώς δεν χρειάζεται να γίνει συνδρομητής. Μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει ότι σχεδιάζει να αποκτήσει σύνδεση στο Διαδίκτυο το επόμενο εξάμηνο είναι μικρότερο σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια! Βεβαίως, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν πριν από τον τελευταίο γύρο μειώσεων στις τιμές των ευρυζωνικών συνδέσεων (ADSL) που ανακοίνωσε ο OTE και οι εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ΙSΡs).

Οι αναλυτές της Citigroup επικαλούνται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το 41% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο στο σπίτι επειδή δεν διαθέτει τη σχετική εξοικείωση. Επισημαίνουν, δε, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των συνδέσεων στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα έφτασε το 22,3% την περίοδο 1999 – 2004, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία ήταν 38% και στην Ιταλία 30,8. Χαμηλότεροι ρυθμοί παρατηρήθηκαν σε Γερμανία (19%) και Πορτογαλία (18,9%).

Την ίδια στιγμή, έρευνα που έχει στα χέρια του το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δείχνει ότι διευρύνεται το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας και των υπόλοιπων περιοχών. Τα ανησυχητικά στοιχεία για την απουσία ενδιαφέροντος και την έλλειψη δεξιοτήτων σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες είναι δύσκολο να εξηγηθούν από ορισμένους, που βλέπουν το ποσοστό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας να ξεπερνάει το 100% στην Ελλάδα.

Τα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν, όμως, ότι το κινητό τηλέφωνο δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις, ενώ επιλύει βασικά καθημερινά προβλήματα επικοινωνίας. Αντίθετα, προκειμένου να πειστεί κάποιος να αγοράσει υπολογιστή και να συνδεθεί στο Διαδίκτυο «πρέπει να νιώσει ότι θα επωφεληθεί, είτε αποφεύγοντας τις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. καταθέτοντας ηλεκτρονικά μια αίτηση), είτε έχοντας πρόσβαση σε αξιόλογο περιεχόμενο. Σήμερα ούτε ο χάρτης του δακτυλίου δεν υπάρχει στις ιστοσελίδες των αρμοδίων υπουργείων», επισημαίνουν. Επειτα από χρόνια καθυστέρηση, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών ότι προωθείται το θεσμικό πλαίσιο για τη νομική μεταχείριση της ηλεκτρονικής υπογραφής, την πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία μέσω Διαδικτύου και την παροχή υπηρεσιών από το Δημόσιο μέσω του Ιnternet.

Εξαιτίας της κινητής τηλεφωνίας, η Ελλάδα εμφανίζεται, πάντως, ως η χώρα όπου αυξήθηκε με τον μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό (22%) η καταναλωτική δαπάνη για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, μεταξύ οκτώ κρατών-μελών της Ενωσης που περιλαμβάνονται στη μελέτη της Citigroup. H καταναλωτική μανία των Ελλήνων θα περιορίζεται στα κινητά τηλέφωνα, μέχρι την ημέρα που το Δημόσιο θα είναι έτοιμο να παράσχει ουσιαστικές υπηρεσίες που θα μειώσουν το κόστος και την ταλαιπωρία των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή