Σε κατάσταση αδράνειας οι εφορίες

Σε κατάσταση αδράνειας οι εφορίες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε κατά το ήμισυ δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για τα δημόσια έσοδα. H εικόνα που παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας ήταν απογοητευτική: O ρυθμός αύξησης εσόδων κινείται στο 4,2%, ενώ ο στόχος ήταν 11,4%. Επίσης, μόλις 10 στις 44 ΔΟΥ της Αττικής έχουν πιάσει τον στόχο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν σχεδόν αδρανοποιηθεί!

Στο μεταξύ, στην περιοχή της Αττικής η φοροδιαφυγή οργιάζει και από τις 1.067 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 647 φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα σε κάθε μία από τις 647 επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν περίπου 8 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ιδιαίτερα υψηλή είναι η παραβατικότητα και στην Πελοπόννησο.

Ο υφυπουργός ζήτησε από όλους τους πρoϊσταμένους των εφοριών το τελευταίο τρίμηνο του έτους να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια ελέγχων κάνοντας χρήση όλων των πληροφοριών που λαμβάνουν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν από τη γενική διεύθυνη ελέγχων νέες οδηγίες προς τον ελεγκτικό μηχανισμό οι οποίες θα προβλέπουν εκταταμένους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις για να διασπιστωθεί αν αποδίδονται οι παρακρατούμενοι φόροι και ο ΦΠΑ. Παράλληλα θα διενεργηθούν και τακτικοί έλεγχοι για τις χρήσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, δηλαδή αυτές του 1998 και του 1999.

Στο τρίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του έτους οι εφορίες όλης της χώρας θα ασχοληθούν:

α) Με ελέγχους σε περίπου 120.000 επιχειρήσεις, οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

β) Με αναξιοποίητα από τις διωκτικές αρχές επισχεθέντα στοιχεία.

γ) Με αποφάσεις προστίμων στις οποίες έχουν διαπιστωθεί σημαντικές παραβάσεις.

δ) Με σημαντικό πληροφοριακό υλικό το οποίο είναι παρατημένο σε αποθήκες στο Μοσχάτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή