Εντατικοποίηση ελέγχων από τις εφορίες ζήτησε ο Ρεγκούζας

Εντατικοποίηση ελέγχων από τις εφορίες ζήτησε ο Ρεγκούζας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα αλλά και για να παταχθεί η τεράστια φοροδιαφυγή, ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών A. Ρεγκούζας από τους προϊσταμένους των εφοριών. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται με ρυθμό μόλις 4,2%, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί ανέρχεται στο 11,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κ. Ρεγκούζας, μόλις 10 στις 44 ΔΟΥ της Αττικής έχουν πιάσει τον στόχο, ενώ οι υπόλοιπες έχουν σχεδόν αδρανοποιηθεί. Γι’ αυτό το λόγο ο υφυπουργός ζήτησε απ’ όλους τους προϊστάμενους των εφοριών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια ελέγχων κάνοντας χρήση όλων των πληροφοριών που λαμβάνουν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Μέτρα

Οσοι παρευρέθησαν στη συνάντηση διαπίστωσαν ότι ο υφυπουργός είναι έτοιμος να λάβει μέτρα στην περίπτωση που οι εφορίες συνεχίζουν να υπολειτουργούν, ενώ τους διαμήνυσε ότι για το υπουργείο Οικονομικών δεν παραγράφεται καμία υπόθεση χωρίς να λογοδοτήσουν οι προϊστάμενοι των εφοριών.

Στο τρίμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, οι εφορίες όλης της χώρας θα ασχοληθούν:

α) Με ελέγχους σε περίπου 120.000 επιχειρήσεις οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων δεν έχουν ελεγχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

β) Με αναξιοποίητα από τις διωκτικές αρχές επισχεθέντα στοιχεία.

γ) Με αποφάσεις προστίμων στις οποίες έχουν διαπιστωθεί σημαντικές παραβάσεις.

δ) Με σημαντικό πληροφοριακό υλικό το οποίο είναι παρατημένο σε αποθήκες στο Μοσχάτο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ζήτησε την άμεση λειτουργία των ελεγκτικών τμημάτων σημειώνοντας μάλιστα ότι οι ελεγκτές ασχολούνται με εργασίες γραφείου, με αποτέλεσμα να μη διεξάγονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν από τη γενική διεύθυνση ελέγχων νέες οδηγίες προς τον ελεγκτικό μηχανισμό, οι οποίες θα προβλέπουν εκτεταμένους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν αποδίδονται οι παρακρατούμενοι φόροι και ο ΦΠΑ. Παράλληλα, θα διενεργηθούν και τακτικοί έλεγχοι για τις χρήσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, δηλαδή αυτές του 1998 και του 1999.

Ωστόσο, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον καθένα για τις κακές επιδόσεις του στον τομέα των εσόδων απ’ όλες τις πηγές, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι υφίστανται φορολογικές δηλώσεις παλαιοτέρων ετών, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί σε πρώτο βαθμό.

Στο μεταξύ, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα διευρύνεται σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Φοροδιαφυγή

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4.110 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκε ότι 2.022 (ποσοστό παραβατικότητας 49%) εξ αυτών φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, οι παραβάσεις που έχουν καταλογισθεί στις ανωτέρω επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αναμένεται να καταβάλουν τεράστια πρόστιμα.

Στην περιοχή της Αττικής η φοροδιαφυγή οργιάζει και από τις 1.067 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 647 φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, σε κάθε μία από τις 647 επιχειρήσεις καταλογίσθηκαν περίπου 8 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ιδιαίτερα υψηλή είναι και η παραβατικότητα στην Πελοπόννησο. Οι ελεγκτές της ΥΠΠΕ διενήργησαν περί τους 394 ελέγχους και καταλόγισαν πρόστιμα σε 245 επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 62% των επιχειρήσεων που ελέγχθησαν φοροδιαφεύγει. Ιδια εικόνα συνάντησαν οι άνδρες της ΥΠΠΕ και στην Ηπειρο με το ποσοστό της φοροδιαφυγής να φθάνει στο 59%, ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες φοροδιαφεύγουν σε ποσοστό 57%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή