Νέο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

Νέο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στην ελληνική βιομηχανία θα πραγματοποιηθεί στον Ασπρόπυργο Αττικής. H Philip Morris Holland BV θα δαπανήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου της θυγατρικής Παπαστράτος σε ιδιόκτητη έκταση στον Ασπρόπυργο Αττικής. Επιβεβαιώνεται έτσι το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στις 26 Μαΐου 2005, που υπογράμμιζε ότι «ωρίμασε η ιδέα της κατασκευής νέου εργοστασίου της Παπαστράτος από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Philip Morris Holland BV στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση της επένδυσης την επόμενη διετία».

Η επένδυση αυτή αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά μεγάλη βιομηχανική επένδυση στη χώρα μας την τελευταία διετία μετά την κατασκευή της μονάδας γιαουρτιού της Friesland στο Νομό Αχαΐας. Τα κεφάλαια της επένδυσης προέρχονται από τα ειδικό αποθεματικό που έχει σχηματίσει η επιχείριση για την κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής σιγαρέτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», πρόθεση της διοίκησης της Philip Morris Holland BV που ελέγχει την πλειοψηφία της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος -η οποία του χρόνου συμπληρώνει 75 χρόνια λειτουργίας- είναι να πραγματοποιηθεί και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προκειμένου να υπάρξει ανανέωση του προσωπικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα στην Παπαστράτος εργάζονται περίπου 1.000 άτομα. H τελευταία εξέλιξη στην Παπαστράτος αφορά την υπογραφή συμφωνίας με τα KAE όπου η θυγατρική της εισηγμένης Ελληνικές Διανομές μέσω του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Βελέντζα, συνήψε συμβάσεις με έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου 2005, με τις εταιρείες Philip Morris World Trade και Παπαστράτος. Το αντικείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει τη διανομή και προώθηση στην Ελλάδα αφορολόγητων τσιγάρων που εμπορεύονται οι ως άνω εταιρείες σε εφοδιαστές πλοίων, καταστήματα διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών και πάσης φύσεως πλοία. Αναφορικά τώρα με τον κλάδο καπνού, να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα, μοναδική καπνοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη, διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο τομέα πρωτογενούς παραγωγής καπνού, και απολαμβάνει εισροή συναλλάγματος από τις εξαγωγές αλλά και σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό από την υψηλή φορολογία του καπνού. Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς τσιγάρου είναι ο οξύς ανταγωνισμός, καθώς στη χώρα δραστηριοποιούνται 14 εταιρείες με περίπου 100 οικογένειες και 265 μικρότερα επιμέρους σήματα (styles).

Στα σήματα συνεχίζει να κυριαρχεί το Marlboro και ακολουθούν τα Assos (Παπαστράτος), Peter Stuyvesant (B.A.T.), Camel (J.T.I), Karelia και Silk Cut (Gallaher). Οσον αφορά το «χαρμάνι» παρατηρείται άνοδος των «ελαφρών» τσιγάρων. Πρώτα στην προτίμηση των Ελλήνων, ωστόσο, παραμένουν τα full flavor τσιγάρα.

Οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες την τελευταία πενταετία πέρασαν στην αντεπίθεση και προωθώντας νέα προϊόντα κατόρθωσαν να ανακόψουν την επέλαση των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Βασική στρατηγική είναι η ενίσχυση των εξαγωγών και η πραγματοποίηση επενδύσεων σε χώρες του εξωτερικού και ειδικότερα στις βαλκανικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή