Αύξηση 7% παρουσίασαν οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2005

Αύξηση 7% παρουσίασαν οι εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2005

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη, αλλά από πολύ χαμηλή βάση, πραγματοποίησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές, καταγράφοντας βελτίωση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, με ταυτόχρονη μηδενική αύξηση των εισαγωγών, και τούτο παρά την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου στο ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τακτικό ενημερωτικό δελτίο της στατιστικής υπηρεσίας της Ενωσης, Eurostat, η αξία των εξαγωγών της χώρας ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο του 2005 σε 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,9 δισ. πέρυσι, μια αύξηση 7%.

Εισαγωγές

Αντιθέτως, η αξία των εισαγωγών παρέμεινε σταθερή στο… τετραπλάσιο των εξαγωγών, με άλλα λόγια 21,1 δισ., ακριβώς όσο και στο α΄ εξάμηνο του 2004. Ετσι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας περιορίσθηκε από 15,2 δισ. πέρυσι σε 14,7 δισ. φέτος. Να σημειωθεί ότι επί των 6,4 δισ. των ελληνικών εξαγωγών τα 5,9 ήταν εξαγωγές προς άλλα κράτη-μέλη και μόλις 500.000 ευρώ ήταν προς τρίτες χώρες.

Κατόπιν όλων αυτών, στην πανευρωπαϊκή κατάταξη των εξαγωγικών δυνάμεων, η Ελλάδα παραμένει περίπου στο ναδίρ, καθώς ξεπερνά μόνον τα τρία μικρά κράτη της Βαλτικής και την Κύπρο με τη Μάλτα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξητική τάση του α΄ εξαμήνου αντιστρέφει μια πολύ μακρά πτωτική τροχιά που είχε διατηρηθεί όλα τα τελευταία χρόνια.

Ετσι, από τα 25 κράτη-μέλη μικρότερη αξία εξαγωγών από την Ελλάδα εμφανίζουν η Εσθονία (2,8 δισ. με αύξηση 26% έναντι του 2004), η Λεττονία (1,9 δισ., με αύξηση 30% έναντι του 2004), η Λιθουανία (4,2 δισ. ή αύξηση 25%), η Κύπρος (0,5 δισ. με αύξηση 62%) και η Μάλτα (0,9 δισ.).

Η Πορτογαλία, από πολλές απόψεις η πλέον συγκρίσιμη με την Ελλάδα χώρα της Ενωσης, κατέγραψε στο ίδιο διάστημα εξαγωγές αξίας 13,5 δισ. ή σχεδόν το τριπλάσιο των ελληνικών και τούτο παρά την κατά 9% κάμψη που εμφανίζουν αυτές σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2004… Υψηλότερες εξαγωγές από τις ελληνικές εμφανίζουν επίσης το μικροσκοπικό Λουξεμβούργο (6,6 δισ.) και η Σλοβενία (7,2 δισ., με αύξηση 17%).

Ομως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του δελτίου είναι η πορεία των εισαγωγών της E.E. συνολικά από την Κίνα, μετά την ευρεία απελευθέρωση των διμερών εμπορικών σχέσεων την 1η Ιανουαρίου 2005. Ετσι, στο α΄ εξάμηνο, οι κινεζικές εξαγωγές προς την Ενωση κατέγραψαν αύξηση 21%, φθάνοντας τα 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ, οι δε εξαγωγές της E.E. προς την Κίνα… μειώθηκαν κατά 2% φθάνοντας τα 23,6 δισεκατομμύρια.

Η Κίνα είναι έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ενωσης μετά τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές από τις οποίες παρέμειναν στάσιμες στα 80,4 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4% φθάνοντας τα 119,7 δισ. Θεαματική αύξηση 24% κατεγράφη στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη Ρωσία, ενώ αντιστοίχως μεγάλη ήταν και η αύξηση των εισαγωγών (32%). Μεγάλη ήταν, τέλος, και η ενίσχυση του εμπορίου της Ενωσης με την Ινδία καθώς οι μεν εξαγωγές προς τη χώρα αυτή αυξήθηκαν κατά 23%, οι δε εισαγωγές από την Ινδία κατά 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή