Βρόχος τα δάνεια για 290.000 Ελληνες

Βρόχος τα δάνεια για 290.000 Ελληνες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφιάλτης σε περίπου 290.000 δανειολήπτες είναι η 1η του μηνός, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και εμπορικών τραπεζών, περίπου ο ένας στους 10 δανειολήπτες καθυστερεί πάνω από τρεις μήνες να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του. Συνολικά, οι δανειολήπτες υπολογίζονται σήμερα σε 2.600.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν τουλάχιστον μία πιστωτική κάρτα. Από τους δανειολήπτες αυτούς, περίπου οι 290.000 καθυστερούν να πληρώσουν πάνω από τρεις μήνες τις δόσεις τους. Πρόκειται για συνολικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 3,2 δισ. ευρώ που προέρχονται από στεγαστικά, προσωπικά, καταναλωτικά, ανοικτά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο το οποίο ενισχύει την ανησυχία της Τραπέζης της Ελλάδος για την ξέφρενη πιστωτική επέκταση: Οι μισές καθυστερήσεις και σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεών τους προέρχεται από την καταναλωτική πίστη.

Από τα 700.000 περίπου στεγαστικά δάνεια στην αγορά, τα 40.000 βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες. Το ποσό των καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ ή περίπου στο 5% των συνολικών υπολοίπων (38 δισ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 250.000 δάνεια που προέρχονται από την καταναλωτική πίστη και πιστωτικές κάρτες βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες. Το ποσό των καθυστερούμενων υπολοίπων (τα χρέη από τα δάνεια και τις κάρτες που δεν εξυπηρετούνται έγκαιρα) υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ ή στο 7,2% του συνολικού υπολοίπου της καταναλωτικής πίστης (19 δισ. ευρώ).

Οι περισσότερες και μεγαλύτερες καθυστερήσεις προέρχονται από τις πιστωτικές κάρτες και τα προσωπικά και ανοικτά δάνεια. Οι καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες υπολογίζονται στο 7% των υπολοίπων και στα προσωπικά και ανοικτά δάνεια στο 8%. Στα καταναλωτικά δάνεια οι καθυστερήσεις είναι μικρότερες και εκτιμώνται στο 6%. Από τις 5.000.000 πιστωτικές κάρτες και σχεδόν τους 2.000.000 κατόχους πιστωτικών καρτών, πρόβλημα αντιμετωπίζουν στην έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεών τους περίπου 110.000, οι οποίοι χρωστούν συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος του προβλήματος θα ήταν μεγαλύτερο αν κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 κάτοχοι πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων δεν άλλαζαν τράπεζα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών όρων των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου.

Παρά τις μεταφορές υπολοίπου και τις αναχρηματοδοτήσεις, περίπου 110.000 δανειολήπτες με προσωπικά και ανοικτά δάνεια, που χρωστούν περίπου 600 εκατ. ευρώ, καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους πάνω από τρεις μήνες. Στα καταναλωτικά δάνεια, δηλαδή αυτά που χορηγούνται με δικαιολογητικά, οι καθυστερήσεις υπολογίζονται σε 20.000 και το ποσό σε 260 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά υψηλό είναι το ποσοστό των καθυστερήσεων και στα επιχειρηματικά δάνεια. Από στοιχεία των τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών ανέρχονται σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ ή στο 7,8% των συνολικών υπολοίπων (70 δισ. ευρώ).

Οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις άνω των τριών μηνών αυξήθηκαν σημαντικά, προκαλώντας ανησυχία τόσο στις τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καθυστερήσεις άνω των τριών μηνών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 16,4%, έναντι 9,7% το 2003 και όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, ο αυξητικός αυτός ρυθμός συνεχίζεται και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή