Προϋπολογισμός 2006 με φιλοδοξία για μείωση του ελλείμματος στο 2,8%

Προϋπολογισμός 2006 με φιλοδοξία για μείωση του ελλείμματος στο 2,8%

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006, προσχέδιο του οποίου καταθέτει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη. Για φέτος προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα κλείσει στα επίπεδα του 3,7%, από 6,6% το 2004, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται περίπου στο 3,5% – 3,7%. Για τον πληθωρισμό οι εκτιμήσεις είναι ότι θα κινηθεί περίπου στα επίπεδα του 3%.

Σωτηρία για τα κρατικά έσοδα τόσο του 2005 όσο και του 2006 θα είναι η τιτλοποίηση τμήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Τούτο θα αποφέρει έσοδα 1,1% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του χρόνου. H κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει εξ αυτής της αιτίας να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν στη διετία 2005 – 2006. Ταυτόχρονα, κύρια επιδίωξη του νέου προϋπολογισμού είναι να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, που τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από το 2000 και μετά αυξανόταν σε σταθερή βάση.

Στο σκέλος των δαπανών φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περιορισμό, που αποτελεί τον πλέον δύσκολο κυβερνητικό στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή