Φραγμοί για τις επιχειρήσεις

Φραγμοί για τις επιχειρήσεις

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφανείς παράγοντες συνθλίβουν την επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας κόστος στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής για τη φορολογία των επιχειρήσεων είναι επισήμως 32%, αλλά η πραγματική επιβάρυνση μπορεί να φθάσει έως και 56%. Ξένες εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αδυνατούν να αντιληφθούν με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν την επιπλέον επιβάρυνση, καθώς και τα ομολογημένα πλέον «γρηγορόσημα», που ανακύπτουν στην καθημερινότητα.

Οι διαπιστώσεις αυτές τεκμηριώθηκαν από στελέχη διεθνών ελεγκτικών εταιρειών, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Αναφέρθηκε η περίπτωση ιταλικής τεχνικής εταιρείας, η οποία απέφυγε να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν έμαθε ότι δεν θα γνωρίζει τη φορολογική της επιβάρυνση πριν από τον έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου αυξάνει τους φόρους ακόμα και όταν δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις «αγοράζουν την ησυχία τους», αποδεχόμενες την αυθαιρεσία, είπε χαρακτηριστικά ένας από τους ομιλητές. Οι συνέπειες καταγράφονται στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπου η κατάταξη της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται σταθερά. Ως σημαντικότερη αιτία της υποβάθμισης αναφέρεται η κακή δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους, αλλά και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται η γραφειοκρατία, η φορολογική νομοθεσία, η περιοριστική εργασιακή νομοθεσία και οι συχνές αλλαγές εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή