«Ανακριβείς οι λίστες ακρίβειας του ΠΑΣΟΚ»

«Ανακριβείς οι λίστες ακρίβειας του ΠΑΣΟΚ»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με πεδίο την ακρίβεια, «άνοιξε» η λίστα του Τομέα Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ που έδωσε στη δημοσιότητα και που δείχνει ότι οι Ελληνες πληρώνουν τα προϊόντα έως 85% ακριβότερα από τους Ευρωπαίους.

Η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα ήταν άμεση και σκληρή: «Υπάρχει και η αστεία πλευρά για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ για τα στοιχεία αυτά. Παραθέτει επιλεκτικά μερικά προϊόντα που αφορούν μόνο λίγους καταναλωτές.

Για παράδειγμα, νοιάζεται και αγωνιά για τις τιμές της σαμπάνιας, της αντιγηραντικής κρέμας προσώπου, της μάσκαρα, του εισαγόμενου μεταλλικού νερού, των τροφών για σκύλους, του άσπρου ρούμι, του πιο ακριβού ουίσκι, των ειδών υπερπολυτελείας για το μπάνιο. Νοιάζεται προφανώς το ΠΑΣΟΚ για τις τιμές των ειδών υπερπολυτελείας και για τους λίγους καταναλωτές, αλλά δεν δείχνει, όπως δεν έδειξε ποτέ όσο είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης, ενδιαφέρον για τους πολλούς, για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες».

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη απόκλιση στις τιμές που έδωσαν οι κ.κ. Ροδούλα Ζήση και Χρήστος Πρωτόπαπας του ΠΑΣΟΚ ήταν 85% στο ρύζι συσκευασίας ενός κιλού (μεσαίο μέγεθος), το οποίο στην Ελλάδα πωλείται 2,66 ευρώ και στην Ολλανδία 0,39 ευρώ. Επίσης, μεγάλη απόκλιση κατά 69,28% παρατηρείται στο χαρτί τουαλέτας οκτώ τεμαχίων, τα οποία στην Ελλάδα πωλούνται 4,85 ευρώ και στη Γερμανία 1,49 ευρώ.

Ωστόσο, και στα παραπάνω προϊόντα υπάρχουν χώρες όπου οι τιμές τους είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες στην Ελλάδα ή αρκετά ακριβότερα.

Για παράδειγμα, το ρύζι πωλείται στη Γερμανία 2,65 ευρώ και στην Ελλάδα 2,66 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα προϊόντα, όπως οδοντόκρεμες κ.λπ. Παράλληλα, υπάρχουν προϊόντα, όπως σαμπάνιες, όπου η τιμή τους στην Ελλάδα είναι μικρότερες από εκείνες στην Ευρώπη -μολονότι εισαγόμενες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης απαντώντας με στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ότι οι ανατιμήσεις με ρυθμό μεγαλύτερο του πληθωρισμού έχει περιοριστεί σε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες απ’ ό,τι στον παρελθόν.

Ο κ. Σιούφας στην απάντησή του προς το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Ανθρακες ο θησαυρός των στοιχείων που έδωσαν στη δημοσιότητα η κυρία Ροδούλα Ζήση και ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας για τις διαφορές μεταξύ των τιμών διαφόρων προϊόντων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια στην ακρίβεια». Λησμονούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, πολύ πιο πριν, έχει ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει ζητήσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της κειμένης νομοθεσίας, να επιληφθεί η Επιτροπή έρευνας για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στη διαμόρφωση των τιμών ορισμένων προϊόντων στην ελληνική αγορά, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων σε αγορές εκτός Ελλάδος, είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων και δυσλειτουργιών, που άπτονται της εφαρμογής των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή