Αύξηση 25% – 30% στις αντικειμενικές αξίες

Αύξηση 25% – 30% στις αντικειμενικές αξίες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από την 1-1-2006. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές της εφορίας θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 25% – 30%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε φορολογική επιβάρυνση όσους προβούν στην αγορά ακινήτων κατά το νέο έτος. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Βούλα, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα είναι της τάξεως του 60%, ενώ εκτός Αττικής οι αυξήσεις θα είναι λελογισμένες. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα αφορούν τις περιοχές της Αττικής και κυρίως τους Δήμους που έχουν αναπλασθεί τα τελευταία χρόνια. Στις περιοχές αυτές οι εμπορικές τιμές με τις αντικειμενικές αξίες αποκλίνουν σήμερα κατά 250%.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ήταν τον Μάρτιο του 2001. O λόγος που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις αντικειμενικές αξίες οφειλόταν στο πολιτικό κόστος, εν όψει, μάλιστα, εθνικών εκλογών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το 2006 θα προβλέπουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις σχετικά με τα όρια στις ζώνες (δηλαδή, δεν θα επεκταθούν οι ζώνες) διότι το πληροφορικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιες τροποποιήσεις. Παράλληλα, ελάχιστες θα είναι και οι εντάξεις περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων διότι και σε αυτήν την περίπτωση έχουν καταγραφεί προβλήματα στο σύστημα του υπουργείου.

Ειδικότερα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προβλέπουν.

1) Για τις περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, αναπροσαρμογή των τιμών ζωνών (Τ.Ζ.), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ορίζονται νέες τιμές για τους Συντελεστές Εμπορικότητας (Σ.Ε.) και οικοπέδου (Σ.Ο.).

2) Για τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ορίζεται η αναπροσαρμογή των τιμών ΑΒΑ (Αρχική Βασική Αξία) και ΕΒΑ (Ειδική Βασική Αξία) κατά 10%.

3) Για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας κτισμάτων ακινήτων με αντικειμενικά κριτήρια προβλέπεται η αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης ελάχιστου κόστους οικοδομής για κατοικία, μονοκατοικία και επαγγελματική στέγη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή