Η αποκαλυπτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Η αποκαλυπτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα των πρακτικών του Δ.Σ. της ΔΕΗ με σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις που άφησαν εμβρόντητα τα μέλη του Δ.Σ. Παρόντες ήταν οι: Παλαιοκρασσάς Γιάννης, Μανιατάκης Δημήτριος, Αθανασιά Παρασκευή, Δαυίδ Χαράλαμπος, Θεοδωρόπουλος Σπυρίδων, Λόφτσαλης Παναγιώτης, Μαγείρου Ευάγγελος, Μάνος Ιωάννης, Μωυσής Ραφαήλ, Παναγόπουλος Ιωάννης και Πέτρου Αναστάσιος.

Μάνος: Κυρία Μπέσκου, να μου επιτρέψετε να σας θέσω ένα ερώτημα: Είχα την εντύπωση ότι στη σκοπιμότητα της διαφημίσεως υπάρχει κάποια εμπλοκή της πολιτείας. Δηλαδή, ο υπουργός Ανάπτυξης ή ο υπουργός Επικρατείας τι εγκρίνει, αν εγκρίνει και εν προκειμένω υπήρξε κάποια επιστολή από πλευράς των;

Μπέσκου: Μάλιστα. Υπάρχει επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης, την οποία την έχω μαζί μου και η οποία αναφέρει τα εξής: (διαβάζει).

«Με την παρούσα σάς κάνουμε γνωστό ότι στο εξής όλα τα προγράμματα διαφήμισης των εποπτευομένων Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) του υπουργείου θα υποβάλλονται προς έγκριση στον υπουργό Ανάπτυξης.

Οι προτάσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται προς έγκριση, θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία ως προς το περιεχόμενο, το είδος, το χρονικό εύρος και το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος διαφήμισης και θα αφορούν κάθε είδους προβολή (καταχωρίσεις στον γραπτό Τύπο, προβολή από τα ηλεκτρονικά MME, διαφημιστικές αφίσες, φυλλάδια, χορηγίες κ.λπ.), καθώς και το δημιουργικό μέρος και την παραγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος. Θα αναφέρονται επίσης τα συνολικά ποσά διαφημιστικής δαπάνης ανά ΔΕΚΟ το 2003 και την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως 7/3/2004. Θα αναφέρεται ακόμη η σκοπιμότητα του διαφημιστικού προγράμματος και τα οφέλη των ΔΕΚΟ από το πρόγραμμα αυτό με πλήρη τεκμηρίωση.

Κάθε άλλη σχετική απόφαση καταργείται».

Πρόεδρος: Στη συγκεκριμένη, τώρα, περίπτωση του προγράμματος των 4 εκατ. ευρώ είχε σταλεί τέτοιο κείμενο;

Μπέσκου: Μάλιστα. Είχε σταλεί και η προκήρυξη στο υπουργείο. Βεβαίως δεν παίρνω γραπτές εγκρίσεις από τον υπουργό. Με φωνάζει στο γραφείο του, συζητάμε, ασχολείται ο ίδιος προσωπικά με την επικοινωνία όλων των ΔΕΚΟ που είναι κάτω από αυτόν.

Μάνος: Και στην προκειμένη περίπτωση;

Μπέσκου: Μάλιστα. Εγινε αυτή ακριβώς η διαδικασία.

Μάνος: Από τον υπουργό Ανάπτυξης γίνατε δεκτή και αναπτύξατε… (διακόπτεται).

Μπέσκου: Βεβαίως, στο γραφείο του, όχι τηλεφωνικά. Είδε το πρόγραμμα, μου λέει προφορικά «συμφωνώ», δεν μου δίνει κάποια υπογραφή επ’ αυτού. Φυσικά, είχε κάνει και κάποιες παρατηρήσεις και στην προκήρυξη, όχι κάτι πολύ ουσιαστικό… (διακόπτεται).

Μάνος: Τις οποίες λάβατε υπόψη σας;

Μπέσκου: Βεβαίως.

Μάνος: Προτού έρθετε στο Δ. Συμβούλιο;

Μπέσκου: Βεβαίως, προτού καν οριστικοποιήσω την προκήρυξη για να βγει στις εφημερίδες. Επίσης έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 3.900.000 ευρώ για το πρόγραμμα. Ακόμη από το υπουργείο Ανάπτυξης στις 4.1.2005 και έχω εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Διεύθυνσης για προβολή και διαφήμιση κονδύλι 5.400.000 ευρώ. Από αυτό, τα 3.900.000 ευρώ είναι το διαφημιστικό -έτσι κατανέμεται- και τα υπόλοιπα 1.500.000 ευρώ άλλες δαπάνες προβολής, όπως εκδηλώσεις εγκαινίων και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που κάνουμε.

Μάνος: Στον υπουργό αναπτύξατε και τους όρους της προκήρυξης και τον τρόπο υπολογισμού και όλα;

Μπέσκου: Τα πάντα. Ελαβα δε -δεν τις έχω αυτή τη στιγμή μαζί μου- και από τους συμβούλους του κάποιες γραπτές παρατηρήσεις, οι οποίες αφορούσαν στο να γίνονται παράλληλα με το διαφημιστικό και άλλες ενέργειες επικοινωνίας, κάτι το οποίο κάνουμε εξάλλου. Δηλαδή, συμβούλευε να μη σταθούμε μόνο στο διαφημιστικό.

Πέτρου: Στην αναφορά που κάνει ο κ. πρόεδρος στον εισαγγελέα, αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο ότι είναι αλήθεια πως εσείς πιέζατε την Επιτροπή Αξιολόγησης να μη στενοχωρήσουν τον κ. Νέζη και να δώσουν βαθμούς στην εταιρεία Τhomson.

Μπέσκου: O κ. Νέζης δεν είχε καμιά προσωπική ανάμιξη σε καμιά φάση. Τα μέλη του Συμβουλίου Διεύθυνσης παρακολούθησαν όλες τις παρουσιάσεις -δεν ξέρω αν το έχουμε ξαναπεί εδώ- μαζί με την Επιτροπή. Το Συμβούλιο Διεύθυνσης αποφάσισε μόνο του σε ξεχωριστή συνεδρίαση ποιες εταιρείες το ικανοποιούσαν ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας στην επικοινωνία και κατέληξε και εκείνο, ξεχωριστά, ότι οι δύο εταιρείες που κατά τη γνώμη του μας ικανοποιούσαν περισσότερο, ήταν αυτές που τις βαθμολογήσαμε και με το ίδιο. Δεν βαθμολόγησε το Συμβούλιο Διεύθυνσης. O κ. Νέζης ουδέποτε εξέφρασε προσωπική άποψη για το θέμα.

Πέτρου: Και μια τελευταία ερώτηση: O κ. Ρουσόπουλος εμπλέκεται σε όλη τη διαδικασία;

Μπέσκου: Οχι. O κ. Ρουσόπουλος εμπλέκεται μόνο ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού μας, τα 3.900.000 ευρώ.

Θεοδωρόπουλος: Αρα ενέκρινε;

Μπέσκου: Ερχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού περάσει από το υπουργείο Τύπου αυτή η έγκριση.

Παναγόπουλος: Κυρία Μπέσκου, εάν μπορείτε, πιστοποιήστε, γιατί εγώ το γνωρίζω, δύο ζητήματα με ένα ναι ή ένα όχι, εάν το γνωρίζετε. H εταιρεία που επελέγη, είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο;

Μπέσκου: Στον κόσμο δεν το ξέρω, πάντως, έχει το μεγαλύτερο τζίρο στην Ελλάδα. Είναι πρώτη.

Παναγόπουλος: Και γνωρίζετε εάν έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια;

Μπέσκου: Στις τελευταίες εκλογές, μάλιστα.

Παναγόπουλος: Ευχαριστώ.

Θεοδωρόπουλος: Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν κατάλαβα. H έγκριση του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Τύπου είναι έγκριση σκοπιμότητας ή νομιμότητας;

Οικονόμου: Και το μεν και το δε.

Μπέσκου: Θα έλεγα ότι η έγκριση του υπουργείου Τύπου είναι περισσότερο νομιμότητας. Του υπουργείου Ανάπτυξης, όμως, είναι σίγουρο ότι είναι σκοπιμότητας.

Διευθύνων σύμβουλος: Εμείς έχουμε εγκρίνει, αν θυμάμαι καλά, 250.000 ευρώ για το καλοκαίρι.

Μπέσκου: Οι 250.000 ευρώ είναι τμήμα των 3.900.000 ευρώ.

Πρόεδρος: O προϋπολογισμός, στον οποίο αναφέρεται η κ. Μπέσκου, είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που ήρθε προς έγκριση στο Δ.Σ., έχει διάφορες δαπάνες μέσα και τον εγκρίναμε. Μέσα εκεί είχε προφανώς και αυτήν την πίστωση. Αυτή είναι η απάντηση στο θέμα αυτό.

Κυρία Μπέσκου, να σας ρωτήσω εγώ κάτι. Δεν σας φώναξα και σας είπα ότι ο τύπος αυτός της βαθμολογίας πάσχει και σας το έδειξα και… (διακόπτεται).

Μπέσκου: Βεβαίως και μου είπατε και για το 60-40.

Πρόεδρος: Αλλά είχε γίνει ο διαγωνισμός. Αυτό ήταν μετά, γιατί και εγώ μετά το πήρα είδηση.

Πρόεδρος: Το γιατί δεν έκαναν ένσταση οι εταιρείες, δεν το ξέρω. Μία έκανε ένσταση εκ των υστέρων και όχι πριν.

Λοιπόν, είναι ένας μαθηματικός τύπος αυτός και αν θέλετε, μπορώ να σας τον αποδείξω.

Μάνος: Εγώ απλώς θα έλεγα, με πολλή ειλικρίνεια, ότι είναι άδικο και εν προκειμένω, διότι εγώ δίνω σημασία στο γεγονός ότι ο εκάστοτε υπουργός να δέχεται διευθυντή επιχειρήσεων και να συζητάει μαζί του αν ο τύπος είναι έτσι, είναι βέβαια λίγο… Δεν μιλάω για το σημερινό, μιλάω γενικώς. Δηλαδή, εδώ υπάρχει εταιρεία, υπάρχει πρόεδρος, υπάρχει διευθύνων σύμβουλος, αλλά φαίνεται ότι αυτή είναι η διαδικασία που υπάρχει. Εγώ, απλώς θεωρώ ότι ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία και πράγματι στο ερώτημά μου, όσον αφορά την ύπαρξη από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίσεως… Εδώ μάλιστα φαίνεται έγινε και συζήτηση με τον υπουργό.

Οικονόμου: Ναι, αλλά δεν ξέρετε την άποψη του υπουργείου σε αυτά.

Μάνος: Εντάξει. Εγώ θα έλεγα όμως ότι είναι λίγο άδικο.

Πρόεδρος: Εγώ ρώτησα τον υπουργό τον ίδιο εάν είχε πει ότι πρέπει να δοθεί αυτή η δουλειά και μου απάντησε «όχι βέβαια».

Μάνος: Οχι να δοθεί σε κάποιον, προς Θεού. Ποτέ δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν ο υπουργός να πει να δοθεί… (διακόπτεται).

Πρόεδρος: Εγώ, όμως, είμαι υποχρεωμένος να το πω, εφόσον γίνεται συζήτηση και καταγράφεται κιόλας και το πιστεύω και ακράδαντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή