«Καταφύγιο» υψηλών αποδόσεων τα μέταλλα

«Καταφύγιο» υψηλών αποδόσεων τα μέταλλα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρυσός βρήκε πάλι τη λάμψη του και μαζί με αυτόν και τα υπόλοιπα πολύτιμα και μη μέταλλα. Οι αποδόσεις τους την τελευταία τριετία ξεπερνούν το 100%, ενώ μεγαλύτερα είναι τα κέρδη μετοχών εταιρειών εξόρυξης μετάλλων.

Η αυξημένη ζήτηση, η αβεβαιότητα για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και οι φόβοι των αγορών για τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό, ενισχύουν την τιμή του χρυσού. Από το επίπεδο των 340 δολαρίων ανά ουγγιά το 2003, σήμερα η τιμή του χρυσού βρίσκεται πάνω από τα 500 δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Η τιμή του χρυσού έφτασε την περασμένη Τετάρτη στα 516,5 δολάρια η ουγγιά, από αγορές Ιαπώνων επενδυτών, ενώ το πολύτιμο μέταλλο επωφελείται και από εισροές κεφαλαίων από πολλά επενδυτικά funds, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλά εμπορεύματα σε ανώτατα επίπεδα-ρεκόρ. Την Παρασκευή έπεσε στιγμιαία κάτω από τα 500 δολάρια και επανήλθε στα 504. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και στις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες ρευστοποιήσεις κερδών.

Θετικές προοπτικές

Η ανοδική τάση, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2003, θα συνεχιστεί; Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της EFG Eurobank Ergasias κ. Πλάτωνα Μονοκρούσο, «τόσο η τεχνική εικόνα όσο και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν θετικές προοπτικές για το 2006, οι οποίες οδηγούν στο επίπεδο των 520 δολ. ανά ουγγιά. Το ίδιο ισχύει γενικά για τα μέταλλα». Πράγματι, η πλατίνα από τα 811 δολάρια ανά ουγγιά το 2004 σήμερα βρίσκεται στα 960 δολάρια και ο ψευδάργυρος από τα 3,63 δολάρια στα 4,75. Επίσης, η τιμή του αλουμινίου από τα 6,47 δολάρια στις αρχές του έτους βρίσκεται στα 8,51 δολάρια, αφού πρώτα πέρασε από το υψηλό των 8,98 δολαρίων πρόσφατα.

Ανασφάλεια αγορών

Η ανασφάλεια που προκαλεί στις αγορές ο φόβος του πληθωρισμού, του πολέμου και άλλων αρνητικών γεγονότων κάνει παραδοσιακά τον χρυσό να λάμπει πιο πολύ, με αποτέλεσμα να προσελκύει περισσότερους επενδυτές. Τώρα, η βασική ανησυχία των αγορών έχει σχέση με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ιδιαίτερα της αμερικανικής. Ετσι, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για αγορά χρυσού και οι εντολές αγοράς για προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού και μετοχών εταιρειών εξόρυξης.

Από τις αρχές του έτους η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί κατά 15%, αφού από τα 437 δολάρια η ουγγιά έφθασε τα 505. Επίσης, η τιμή του χρυσού σε δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 22%. Πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν 414 δολάρια η ουγγιά. Να σημειωθεί ακόμη ότι μεγάλα κέρδη έχουν προσφέρει στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή