ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα λάθη της τρόικας για την Ελλάδα»

Λάθος εκτιμήσεις από την τρόικα, της κατάστασης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, διαπιστώνει η έκθεση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρό του, Αυστριακό Οτμαρ Κάρας, σύμφωνα με την αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ». Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της το σχέδιο της έκθεσης, η οποία πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς διαβούλευση.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εκτίμησε λανθασμένα, σε διαφορετικό βαθμό, την κατάσταση κατά τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, με το ΔΝΤ να έχει παραδεχθεί εδώ και πολύ καιρό πως οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θέλει μέχρι σήμερα «ούτε να ακούσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει ακόμη πως οι θεσμοί της τρόικας έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αυτά διαπιστώνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σχέδιο της έκθεσης, ενώ σύντομα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι αναλυτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Eurogroup, καθώς και των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.