ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: «Θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα»

staikoyras-tha-xeperasei-ta-800-ekat-eyro-to-protogenes-pleonasma-2000895

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα «τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ».
Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο αναμένει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και άλλα 500 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που καθυστέρησαν να εκταμιευτούν από την ΕΕ προς την Ελλάδα. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρει το ίδιο στέλεχος κάποια νέα εκτίμηση.
Να σημειωθεί, ότι η τρόικα δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για όλα αυτά τα στοιχεία και η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα παραμένει ανοικτή.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε περίπου στα 700 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ, από 15,7 δισ. ευρώ π0ου ήταν το 2012
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, αλλά λίγο χαμηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί. Υστέρηση που αποδίδεται αποκλειστικά στα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά το μήνα Δεκέμβριο, περίπου 570 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 52,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 48,3 δισ. ευρώ, περίπου στα περυσινά επίπεδα, υψηλότερα από τους στόχους και τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 51,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, στο ύψος του προϋπολογισμού.
Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή 7,3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 1,8% χαμηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.
Σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το 2013 το κράτος δημιούργησε νέα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί στο τέλος του δημοσιονομικού έτους.
Επίσης, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν στα 6,65 δισ. ευρώ, περίπου 540 εκατ. ευρώ υψηλότερες από πέρυσι, στο ύψος του επικαιροποιημένου στόχου.