Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των φορολογικών μεταρρυθμίσεων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η φορολογική μετρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα άφησε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από τα τρία έτη που αρχικώς είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση. Εφόσον συνεχισθούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των δημοσίων εσόδων (στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου παρουσιάζουν αύξηση 18,6%) και γενικότερα των δημοσιονομικών μεγεθών το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει ταχύτερα στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων το πιθανότερο σε δύο έτη, ενώ δεν αποκλείεται η εφάπαξ μείωση των συντελεστών από το 2007.

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνει την αύξηση του αφορολογήτου και τη δραστική μείωση των συντελεστών φορολόγησης και αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τους αγρότες. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή θα προβλέπει τη ριζική τροποποίηση των κλιμάκων υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων με αποτέλεσμα η τελική φορολογική επιβάρυνση να είναι σημαντικά μικρότερη για περίπου έξι εκατομμύρια φορολογούμενους.

Οπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας η μείωση των συντελεστών θα συνοδευτεί από τη διεύρυνση του κλιμακίου στο οποίο εφαρμόζεται ο κεντρικός συντελεστής. Ειδικότερα, η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων θα προβλέπει το 2007 την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ από 11.000 που είναι σήμερα και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το επόμενο έτος η μείωση των συντελεστών θα είναι επίσης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και οι συντελεστές θα διαμορφωθούν στο 35% και 25%.

Ο κεντρικός συντελεστής 25% θα αφορά εισοδήματα ύψους έως 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής 15% που ισχύει σήμερα καταργείται.

Ιδιαίτερα, ωφελημένες θα είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο θα διευρυνθεί ενώ θα νομοθετηθούν και νέες φοροελαφρύνσεις για τις τρίτεκνες οικογένειες. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι το επίδομα του τρίτου παιδιού να δίδεται και μετά το 6ο έτος της ηλικίας του. Τα αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου θα διαμορφωθεί για τις οικογένειες (μισθωτών ή συνταξιούχων) με ένα παιδί στα 13.000 ευρώ, για τις οικογένειες με δύο παιδιά στα 14.000 ευρώ και για τις οικογένειες με τρία παιδιά στα 22.000 ευρώ. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να επιταχύνει τη φορολογική μεταρρύθμιση φυσικών πρόσωπων αποδίδεται στη σημαντική πορεία των δημοσίων εσόδων, κυρίως του ΦΠΑ καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται να αποδίδουν και μάλιστα σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις στοιχείων των εισοδημάτων του 2005. Είναι προφανές ότι με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει ελαφρύνσεις για το κοινωνικό σύνολο και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή