Ψηλά ο πληθωρισμός λόγω πετρελαίου

Ψηλά ο πληθωρισμός λόγω πετρελαίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένοντα πληθωρισμό παραστάτη της ισχυρής ανάπτυξης καταγράφει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος. Ο πληθωρισμός του Απριλίου, που δημοσιοποιείται σήμερα, θα κινείται στα επίπεδα του 3,2 – 3,3%, με τάσεις μικρής περαιτέρω επιτάχυνσης. Αιτία, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που ακυρώνει τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων για πτώση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 3,1% τον Απρίλιο, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο. Η άνοδος του πετρελαίου προς στιγμήν δεν έχει μεταδοθεί ως αύξηση στις τιμές των προϊόντων, παρατηρούν στη Στατιστική Υπηρεσία. Ομως, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ισχυρό, τονίζουν οι ίδιες πηγές και συναρτούν τις εξελίξεις και με τα αποτελέσματα της κρίσης με το Ιράν.

Πετρέλαιο

Οι πετρελαϊκές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και την ανάπτυξη, καθώς ήταν η βασική αιτία που ακύρωσε την προβλεπόμενη αύξηση του 3,9% για το 2005 και την προσγείωσε στο 3,7%.

Τον Νοέμβριο του 2004, η Ε.Ε. εκτιμούσε για το 2005, μέση τιμή πετρελαίου στα $ 45,1 το βαρέλι (αύξηση κατά 14,8%, έναντι του 2004). Ωστόσο, η αύξηση που σημειώθηκε τελικώς ανήλθε στο 42,3% και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα $ 54,4. Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της, η Ε.Ε. επισημαίνει ότι μία μόνιμη αύξηση κατά 50% στην τιμή του πετρελαίου, περιορίζει τον ρυθμό αύξησης στην Ευρωζώνη κατά 0,6% τον α΄ χρόνο και 0,3% τον β΄, ενώ αναλόγως επιταχύνει τον πληθωρισμό κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο.

Στον αντίποδα του υφέρποντα πληθωρισμού, η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2006 ανήλθε στο 4%, ένα ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, που ήταν 2%. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο του 2006 παρουσιάζεται ισχυρότερη (της αντίστοιχης αμερικανικής) και βέβαια εγγύτερη της αύξησης των επιτοκίων.

Από τη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών που αφορούν στις εκτιμήσεις των κυριοτέρων μακροοικονομικών μεγεθών του πρώτου τριμήνου του 2006. Τα στοιχεία αυτά είναι εναρμονισμένα με το ESA95 (European System of Accounts) και εκφράζονται σε σταθερές τιμές έτους 1995.

Ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2006, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 3,9%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2006 οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Η αύξηση αυτή της τελικής κατανάλωσης συνέβαλε κατά 2,2 στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. Οι επενδύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Η αύξηση αυτή των επενδύσεων συνέβαλε κατά 1,1 στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Η αύξηση αυτή των εξαγωγών συνέβαλε κατά 0,6 στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας. Οι εισαγωγές το πρώτο τρίμηνο του 2006 αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

Στην ΕΣΥΕ εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους είναι πιθανό το ΑΕΠ να ξεπεράσει το 3,8%, που έχει θέσει στόχο το υπουργείο Οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή