Φθηνοί υπολογιστές σε 80.000 φοιτητές

Φθηνοί υπολογιστές σε 80.000 φοιτητές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνητικό σχέδιο για την απόκτηση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από περίπου 80.000 πρωτοετείς φοιτητές της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς εκπονείται με την πρόβλεψη της κρατικής επιδότησης κάθε αγοράς κατά 200 έως 300 ευρώ και της πιθανής ανάληψης από δημόσιο φορέα και του κόστους του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «K» το σχέδιο για την απόκτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους πρωτοετείς φοιτητές σε ελκυστική τιμή βρίσκεται στο στάδιο της τελικής του επεξεργασίας από τα τρία υπουργεία (Ανάπτυξης, Μεταφορών – Επικοινωνιών και Παιδείας) και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί να περιληφθεί στις σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο στόχος της κρατικής επιδότησης δεν είναι απλώς ένα φθηνό laptop σε κάθε πρωτοετή φοιτητή, αλλά κυρίως η προσπάθεια γεφύρωσης του τεχνολογικού χάσματος της νέας γενιάς με τους εξαιρετικά προωθημένους δείκτες χωρών της E.E., η προώθηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά και ενός νέου μοντέλου εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Ως προς τις λεπτομέρειες της υλοποίησης του σχεδίου προώθησης των επιδοτούμενων από το κράτος φοιτητικών laptops, οι τεχνικοί σύμβουλοι των τριών υπουργείων προτείνουν να υιοθετηθεί το μοντέλο ΔΙΟΔΟΣ, βάσει του οποίου γίνονται οι προσφορές των εταιρειών για το γρήγορο φοιτητικό Internet. Ειδικός κρατικός φορέας θα καλέσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέσουν διά του Διαδικτύου τις προσφορές τους για τα επιδοτούμενα φοιτητικά laptops μαζί με το βασικό λογισμικό, έτσι ώστε η αξιολόγηση και η επιλογή να γίνεται από τους ίδιους τους φοιτητές για το μοντέλο που τους ενδιαφέρει. Εκτιμάται ότι για μια τέτοια μαζική παραγγελία, το κόστος του υπολογιστή θα συμπιεστεί στο επίπεδο των 500 ευρώ, καθώς δεν θα ενσωματώνονται έξοδα διαφήμισης, μεσαζόντων και ΦΠΑ στην περίπτωση που φορέας του Δημοσίου θα αναλάβει τον ρόλο του αναδόχου. Στόχος είναι να προσφερθούν 4-5 μοντέλα μέσω ειδικού web-site, όπως αυτό της ΕΔΕΤ για το φοιτητικό Ιnternet.

Το κόστος για τη συγχρηματοδότηση του κυοφορούμενου προγράμματος εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ, αν όλοι οι δικαιούχοι φοιτητές κάνουν χρήση της ευκαιρίας.

Ηδη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EET&T) έχει εγγράφως προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία η ίδια να χρηματοδοτήσει από τα αποθεματικά της και από τα λοιπά έσοδά της τα pc, για όλους τους πρωτοετείς φοιτητές.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και οργανισμοί ή ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή