Στην ΤτΕ ο έλεγχος των τραπεζικών χρεώσεων

Στην ΤτΕ ο έλεγχος των τραπεζικών χρεώσεων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον έλεγχο των προμηθειών και εξόδων που επιβάλλουν αυθαίρετα οι τράπεζες στους πελάτες τους αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο ολοκληρώνει τις ερχόμενες μέρες τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος και θα καταθέσει σχετική διάταξη στη Βουλή παρά τις παρασκηνιακές αντιδράσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Θέσπιση κανόνων

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Νίκος Γκαργκάνας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, είχε αποκαλύψει ότι η κεντρική τράπεζα «προτείνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης να μπορεί και αυτή να επιλαμβάνεται συγκεκριμένων θεμάτων σχετικών με την προστασία των συναλλασσομένων με τις τράπεζες. Μεταξύ των θεμάτων αυτών προτείνεται να είναι και η θέσπιση κανόνων και η ρύθμιση των λεπτομερειών εφαρμογής των υφισταμένων όσον αφορά τα κριτήρια προσδιορισμού των συναλλαγών επί των οποίων οι τράπεζες εισπράττουν προμήθειες ή έξοδα και τους παράγοντες διαμόρφωσης του ύψους των εν λόγω προμηθειών ή εξόδων».

Αντιδράσεις

Η δημοσίευση της συνέντευξης προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και αντίδραση των διοικήσεων των τραπεζών που εμφανίζονταν να αιφνιδιάζονται. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν επειδή οι τράπεζες γνώριζαν πως η κυβέρνηση συμφωνεί με τις επισημάνσεις του κ. Γκαργκάνα και ετοιμάζει σχετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή με το πρώτο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα εξουσιοδοτεί την Τράπεζα της Ελλάδος, να έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των τραπεζών σε θέματα που αφορούν:

– Τη διαφάνεια των συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και του τρόπου και του περιεχομένου της ενημέρωσης των πελατών για συμβάσεις καταθέσεων, δανείων λοιπών πιστωτικών συμβάσεων κ. ά.

– Την προστασία των συναλλασσομένων με τα εποπτευόμενα από την κεντρική τράπεζα, πιστωτικά ιδρύματα.

Στη σχετική ρύθμιση προτείνεται η κεντρική τράπεζα να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων των συναλλαγών, από την πλευρά της προστασίας των δικαιωμάτων των πελατών – καταναλωτών. Ο έλεγχος θα καλύπτει τις μεθόδους υπολογισμού των επιτοκίων, τα κριτήρια προσδιορισμού των συναλλαγών επί των οποίων εισπράττονται προμήθειες ή έξοδα και τους παράγοντες διαμόρφωσης του ύψους των προμηθειών και εξόδων, καθώς και τους όρους άσκησης των δικαιωμάτων των συναλλασσομένων.

Τους όρους και τις διαδικασίες έκδοσης και διακίνησης κάθε μέσου πληρωμής και κυρίως τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Διαφημίσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να ελέγχει τις διαφημίσεις των τραπεζών και εφόσον κρίνει ότι παρέχεται ελλιπής ή παραπλανητική ενημέρωση, να απαγορεύει τη διαφήμιση ή να ζητεί την τροποποίησή τους. Επίσης, η κεντρική τράπεζα θα ελέγχει τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν τροποποίηση συμβάσεων ή πρόωρη λύση ή πρόωρη εξόφληση δανείων.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Γκαργκάνας είχε δηλώσει:

«Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα της Τραπέζης της Ελλάδος περιορίζεται στη διασφάλιση της διαφάνειας των τραπεζικών συναλλαγών. Για τον σκοπό αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος μεριμνά ώστε οι τράπεζες να παράσχουν στους συναλλασσομένους πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα βασικά χαρακτηριστικά των προσφερομένων από αυτές προϊόντων και υπηρεσιών και για το είδος και το ύψος των σχετικών επιβαρύνσεων. Μάλιστα για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, διευκολύνοντας τις επιλογές των συναλλασσομένων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει περιλάβει στον διαδικτυακό της χώρο συγκριτικά στοιχεία για τα επιτόκια και τις προμήθειες που εφαρμόζει κάθε τράπεζα σε ορισμένα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και κατάλογο των εξουσιοδοτημένων από τις τράπεζες προσώπων με τα οποία αυτές συνεργάζονται για την προώθηση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η προστασία των καταναλωτών, περιλαμβανομένων και των καταναλωτών τραπεζικών προϊόντων, ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης και τελικά διασφαλίζεται μέσω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή