Εργα 850 εκατ. ευρώ με Συμπράξεις

Εργα 850 εκατ. ευρώ με Συμπράξεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιωτικά κεφάλαια προσελκύουν οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αιμοδοτούν τα δημόσια έργα και ενισχύουν τη δυναμική των επενδύσεων.

Ο νέος θεσμός ενεργοποιήθηκε στην αρχή του χρόνου και όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα, έχει προσελκύσει προτάσεις ύψους 850 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε με την κατασκευή και συντήρηση σχολείων, ενώ σύντομα κατά τις πληροφορίες θα επεκταθεί και στους χώρους των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. Την προηγούμενη εβδομάδα υπεβλήθη, από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η πρόταση για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο στάδιο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, ενώ ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) προωθεί νέα πρόταση για κατασκευή σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ως έργα που προσφέρονται για χρήση των ΣΔΙΤ προβάλλεται η ανέγερση νοσοκομείων και σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Τα συγκεκριμένα έργα θα κατασκευασθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ το Δημόσιο στη συνέχεια θα αναλάβει την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου. Σωρεία προτάσεων, για ένταξη στις ΣΔΙΤ, έχουν παρουσιάσει και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκσης, που όμως αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από το υπουργείο Οικονομίας. Η πλειοψηφία αφορά στην κατασκευή χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων αλλά και δικτύων ύδρευσης ή αποχέτευσης. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι θεσμός που έχει ήδη εφαρμογή στα προηγμένα δυτικά κράτη. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από τρεις χιλιάδες έργα μέσω των ΣΔΙΤ.

Οι ΣΔΙΤ, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το Δημόσιο σύγχρονα μέσα και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Παράλληλα δίνεται μια επιπλέον διέξοδος στα επενδυτικά κεφάλαια των ιδιωτών, με ευνοϊκές επιπτώσεις για την οικονομία. Αποτέλεσμα είναι, εξήγησε ο υπουργός, να αποκτήσει το κράτος ένα πρόσθετο εργαλείο, που θα αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Η σωρευμένη εμπειρία, υπογράμμισε ο υπουργός, καταδεικνύει με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι οι χώρες που εφαρμόζουν τις ΣΔΙΤ έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή