ΙΚΑ: απώλειες 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από εισφοροδιαφυγή

ΙΚΑ: απώλειες 1,8 δισ. ευρώ ετησίως από εισφοροδιαφυγή

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται οι ετήσιες απώλεις του ΙΚΑ εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής. Χθες, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του ΙΚΑ υποστήριξαν ότι οι συνολικές οφειλές προς το Ιδρυμα εκτοξεύθηκαν από τα 2,2 δισ. ευρώ το 2002 στα 3 δισ. ευρώ το 2005, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι δεν αποδίδουν καρπούς τόσο οι έλεγχοι όσο και οι κατά καιρούς ρυθμίσεις.

Κύριες αιτίες για τη διατήρηση της εισφοροδιαφυγής σε υψηλά επίπεδα είναι οι ελλείψεις στον ελεγκτικό μηχανισμό, οι γραφειοκρατικές δομές στα ασφαλιστικά ταμεία και η απουσία τεχνολογικής υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 100 από τα 300 υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν ενταχθεί στο πληροφοριακό σύστημα. Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα του Ιδρύματος λειτουργούν, με ελλείψεις, μόνο τα τέσσερα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι απαιτείται επιτάχυνση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ προκειμένου να μη διογκωθούν περαιτέρω τα σημερινά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή