Εισφοροδιαφυγή 1,8 δισ. ετησίως από τα ταμεία IKA

Εισφοροδιαφυγή 1,8 δισ. ετησίως από τα ταμεία IKA

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδάμαστη παραμένει η εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στο IKA, στο οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές που διαφεύγουν ανέρχονται στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του IKA.

H διαφυγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών συνδυάζεται με την ανασφάλιστη εργασία. Από τους ελέγχους του IKA διαπιστώνεται ότι ένας στους έξι εργαζομένους παραμένει ανασφάλιστος και μία στις επτά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και λειτουργεί παράνομα.

Η ανοδική και ανεμπόδιστη πορεία της εισφοροδιαφυγής δεν είναι ανεξάρτητη από τον ελλιπή ελεγκτικό μηχανισμό, την απίστευτη γραφειοκρατία, την έλλειψη μηχανοργάνωσης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Μόνο 100 από τα 300 υποκαταστήματα έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, ενώ από τα δεκατρία ελεγκτικά κέντρα που προβλέπει η νομοθεσία, λειτουργούν μόνο τα τέσσερα, κι αυτά με μειωμένο προσωπικό.

Εάν δεν υπάρξει επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του IKA, τα προβλήματα θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο μετά και την ένταξη των Ειδικών Ταμείων μέχρι τα τέλη του 2007. Ηδη καταγράφονται 3.570 κενές οργανικές θέσεις, όταν οι συναλλαγές σε καθημερινή βάση φτάνουν τις 300.000, οι ασφαλισμένοι ανέρχονται σε δυόμισι εκατομμύρια και οι συνταξιούχοι είναι 850.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή