«Ράμπο» με λάπτοπ στις επιχειρήσεις

«Ράμπο» με λάπτοπ στις επιχειρήσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οπλισμένοι» με τον φορητό τους κομπιούτερ και έχοντας στη διάθεσή τους, όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία τής κάθε εταιρείας (από τον εξοπλισμό και την οργάνωσή της μέχρι τα στοιχεία των βιβλίων της και την ανάλυση των αποτελεσμάτων της) θα διεξάγουν στο εξής οι εφοριακοί υπάλληλοι τους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Οι φορολογικοί έλεγχοι, όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, θα είναι πραγματικά εξονυχιστικοί. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ανακοίνωσε μάλιστα την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αγορά 1.848 φορητών υπολογιστών που θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικοί «ράμπο» θα έχουν στο εξής έναν συγκεκριμένο αναλυτικό οδηγό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και θα καταγράφουν όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται. Κατόπιν, το σύνολο των πληροφοριών θα μηχανογραφείται στο σύστημα TAXIS, προκειμένου να γίνονται πιο εύκολα οι διασταυρώσεις στοιχείων και να μπορούν να ελέγχουν, ανά πάσα στιγμή, τα τιμολόγια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, όπως και τον προορισμό τους.

Πρόκειται ασφαλώς για μία σημαντική αλλαγή στο έως τώρα σύστημα φορολογικών ελέγχων, αφού μέχρι σήμερα γίνονταν «εμπειρικά», χωρίς δηλαδή να υπάρχει το πλήθος των στοιχείων και πληροφοριών, που απαιτεί ο αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος. Τώρα, στην έκθεση φορολογικού ελέγχου, που θα υποβάλουν οι εφοριακοί, θα πρέπει υποχρεωτικώς να συμπεριλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την ελεγχόμενη εταιρεία.

Αρχής γενομένης από τη νομική μορφή, την επωνυμία, τον εμπορικό τίτλο ή το σήμα της επιχείρησης. Το αντικείμενο εργασίας της με κάθε λεπτομέρεια. Το μέγεθος, την οργάνωση, τον χρόνο ίδρυσης και τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης. Ακόμη τις διευθύνσεις των κεντρικών καταστημάτων και υποκαταστημάτων, των αποθηκών, γραφείων, των εργοταξίων με ονοματεπώνυμο ιδιοκτητών και τη ΔΟΥ που φορολογούνται. Τα ετήσια ενοίκια επίσης που καταβάλλονται για κάθε ιδιοκτήτη χωριστά. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης όλα τα στοιχεία για τον τεχνικό της εξοπλισμό, τα μεταφορικά μέσα, το απασχολούμενο προσωπικό. Την παραγωγική διαδικασία, εφόσον πρόκειται για βιοτεχνία ή βιομηχανία.

Στο μεταξύ η ΥΠΕΕ Αττικής, στο πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων, εντόπισε και κατέσχεσε στις 15/5/2006 σε επιχείρηση στο Λεκανοπέδιο Αττικής 1.800 πλαστά φορολογικά στοιχεία. Τα φορολογικά αυτά στοιχεία είναι και εικονικά, αφού οι φερόμενοι ως εκδότες των στοιχείων είναι ανύπαρκτα φορολογικά πρόσωπα. Η αξία των κατασχεθέντων στοιχείων ανέρχεται στο ποσό των 900.000 ευρώ. Επίσης, στις 17/5/ 2006 κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις του κέντρου και των βορείων προαστίων της Αθήνας παράνομοι φορολογικοί μηχανισμοί.

Διογκώνεται η φοροδιαφυγή

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η φοροδιαφυγή στους κλάδους των κατασκευών, τουριστικών επιχειρήσεων και παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕΕ στο πρώτο τετράμηνο του έτους η φοροδιαφυγή στον κλάδο της κατασκευών ανέρχεται στο 46,3%, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια 48,2%, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία φοροδιαφεύγουν σε ποσοστό 45,5%, ενώ η φοροδιαφυγή στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών φθάνει το 48,2%. Συνολικά, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πραγματοποίησε στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 17.690 ελέγχους και διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε 7.681 επιχειρήσεις. Δηλαδή, το 43,4% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν φοροδιαφεύγει και μάλιστα θα κληθεί να καταβάλει υψηλά πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή