Διαβουλεύσεις ΥΠΕΧΩΔΕ – Ε.Ε. για χρηματοδότηση του Κτηματολογίου μέσω Γ΄ ΚΠΣ

Διαβουλεύσεις ΥΠΕΧΩΔΕ – Ε.Ε. για χρηματοδότηση του Κτηματολογίου μέσω Γ΄ ΚΠΣ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αιτία, η χρηματοδότηση δύο δράσεων του Κτηματολογίου μέσω του Γ΄ ΚΠΣ: της ψηφιοποίησης των ενεργών τίτλων στα αστικά κέντρα της χώρας και της οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων. Στην πρώτη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει την αποσύνδεση της δράσης από το Κτηματολόγιο, στη δεύτερη περίπτωση η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βρει φόρμουλα διαφυγής, καθώς δεν εμπιστεύεται… την ικανότητα των δασικών υπηρεσιών.

Οι πέντε από τις οκτώ δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» προκηρύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2005. Πρόκειται για τη δημιουργία του Ελληνικού Συστήματος Εντοπισμού ΗΕΡΟΣ, την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου (που συντάχθηκε επί ιταλικής κατοχής), την αεροφωτογράφιση περιοχών και τη δημιουργία έγχρωμων χαρτών, την ανάπτυξη της πληροφοριακής υποδομής της Κτηματολόγιο Α.Ε., τη δημιουργία χαρτογραφικού υποβάθρου για τη χάραξη του αιγιαλού και η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος της εταιρείας.

Οι υπόλοιπες τρεις δράσεις, των οποίων η προκήρυξη εκκρεμεί, είναι η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων των αστικών κέντρων της χώρας, η ψηφοποίηση των υφιστάμενων πράξεων αναδασμών και διανομών σε όλη τη χώρα και η οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων. Το πρώτο πρόβλημα παρουσιάζεται στο πρόγραμμα οριοθέτησης των δασών, δράση την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να απαλείψει, προβλέποντας την απόλυτη αποτυχία κάθε χρονοδιαγράμματος.

Οπως σχολίαζαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται ότι θα αποτύχει πλήρως στην επίτευξη του στόχου, εξαιτίας της διαφθοράς στις δασικές υπηρεσίες. Μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς γραφειοκρατικά και άλλα προσκόμματα στις σύνταξη των δασικών χαρτών. Το δεύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ενεργών τίτλων που βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία των αστικών κέντρων της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά έντονα στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να χρησιμοποιήσει το έργο για τη δημιουργία Κτηματολογίου, με την προσθήκη κτηματολογικών μελετών και χαρτών και απειλεί με άρση της χρηματοδότησης για το σύνολο των δράσεων.

Η φόρμουλα που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι η σύνδεση του ψηφιοποιημένου αρχείου με κτηματολογικές μελέτες από διαφορετικό ανάδοχο, δηλαδή με ξεχωριστή προκήρυξη και εργολαβία (το κόστος της οποίας θα αναλάβει φυσικά το ελληνικό Δημόσιο).

Η υπέρβαση του αδιεξόδου θεωρείται θεμελιώδης, καθώς το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των τίτλων στα αστικά κέντρα στηρίζει οικονομικά, με την είσπραξη των κτηματόσημων, την προσπάθεια επανέναρξης του Κτηματολόγιου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει άκρως αισιόδοξο για την κατάληξη των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την απεμπλοκή της υπόθεσης, ωστόσο πηγές της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς με την είσπραξη των κτηματόσημων, τα έσοδα υπερεπαρκούν για να καλύψουν ακόμα και τα 40 εκατομμύρια ευρώ της κοινοτικής χρηματοδότησης, αν και εφόσον αυτά χαθούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή