Επιστροφή στα επιχειρηματικά σχέδια

Επιστροφή στα επιχειρηματικά σχέδια

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι αναλυτές και άλλοι ειδικοί, πάντα μπορούν να αιτιολογήσουν με κομψές εκφράσεις μια εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από την αναμενόμενη διόρθωση. Βέβαια, η στάση αυτή της συγκρατημένης απαισιοδοξίας δεν πρέπει να οδηγήσει σε κινήσεις πανικού. Δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης του παγκόσμιου καπιταλισμού. Το σύστημα θα καταφέρει και πάλι να επιβιώσει και θα συνεχίσει να δίνει ευκαιρίες για κέρδη σε όσους μπορούν και συνδυάζουν την τόλμη με τη σύνεση. Σε όσους παρακολουθούν την τάση χωρίς να παρασύρονται απ’ αυτήν».

Η παράγραφος αυτή ήταν ο επίλογος της στήλης μόλις πριν από μία εβδομάδα, το προηγούμενο Σάββατο, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 4.252 μονάδες. Σε απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, όπως θα έλεγαν οι αναλυτές της αγοράς. Την εβδομάδα αυτή, σχεδόν φθάσαμε στα όρια του πανικού, χωρίς να υπάρχει λόγος. Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες η ελληνική αγορά έπεσε ταχύτερα από τις ευρωπαϊκές, αλλά πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι και τους προηγούμενους μήνες είχε ταχύτερη άνοδο. Αλλωστε, η ελληνική αγορά ανήκει μεν στην Ευρωζώνη, αλλά είναι αμφισβητούμενης… ωριμότητας. Γι’ αυτό προσελκύει και «γρήγορους» ξένους…

Τι θα γίνει τώρα; Ευτυχώς ήρθε η διόρθωση. Λίγο πιο έντονα απ’ ό,τι όλοι εύχονταν, αλλά ήρθε. Και ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Μόλις είχαν αρχίσει διάφοροι να ξανακάνουν τους λογαριασμούς τους. Η αξία των εταιρειών άρχισε να πολλαπλασιάζεται με διψήφια νούμερα. Οι προσδοκίες άρχισαν να απογειώνονται και να σχεδιάζονται νέα κόλπα. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έγιναν και πάλι πρόσχημα για μετοχικές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό επιχειρηματικό σχέδιο. Η πτώση αυτή όσο εντονότερη είναι, τόσο θα έχει διδακτικές επιπτώσεις, παρά το ότι έρχεται πριν προλάβουν να εκτοξευτούν οι αποτιμήσεις. Αλλωστε, το Χρηματιστήριο δεν υπάρχει μόνο για να ανεβαίνουν οι μετοχές. Υπάρχει για να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά σχέδια. Προφανώς, πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματικά σχέδια. Και να είναι αξιόπιστα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή