Κόντρα διοίκησης – εργαζομένων για την εξαγορά της Finansbank

Κόντρα διοίκησης – εργαζομένων για την εξαγορά της Finansbank

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναβολή της επικείμενης κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας που πραγματοποιείται την Τρίτη 23 Μαΐου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ώστε να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Finansbank απειλεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύλλογος εργαζομένων, εκπροσωπώντας περί το 6,2% των μετοχών της τράπεζας, θα ζητήσει αναβολή της συνέλευσης ώστε να ενημερωθεί καλύτερα για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας.

Ο ελιγμός αυτός μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε καθυστέρηση των διαδικασιών εξαγοράς (η διοίκηση της τράπεζας πασχίζει εδώ και 50 ημέρες να συγκεντρώσει την απαραίτητη απαρτία για την έγκριση της αύξησης) και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής της ETE, τη στιγμή που η διοίκηση της τράπεζας πραγματοποιεί αγώνα ταχύτητας για την ολοκλήρωση της ιστορικής αυτής συμφωνίας.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΕΤΕ αναφέρει ότι «έχει θέσει πελώρια ερωτήματα ως προς την απόφαση εξαγοράς, όπως την τιμή, τη μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και την κερκόπορτα που ανοίγει για να αλλάξει ο χαρακτήρας της τράπεζας και να μεταφερθεί το κέντρο λήψης απόφασης στο εξωτερικό».

Αντιδράσεις

Το βέβαιο είναι ότι ο σύλλογος των υπαλλήλων επιλέγει να «ανεβάσει» τους τόνους, σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της ιστορικής αυτής συμφωνίας, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την αιφνίδια επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του επικεφαλής της ETE κ. Τάκη Αράπογλου το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την άρνησή του να παραστεί στη Βουλή και να ενημερώσει την (αναρμόδια για το θέμα) Επιτροπή Οικονομικών.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν σκάνδαλο την αγορά της τουρκικής τράπεζας και εξαπέλυσαν προσωπική επίθεση στον επικεφαλής της Εθνικής όχι για την εξαγορά, η οποία άλλωστε ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, αλλά ως κίνηση αντίδρασης στην άρνηση του προέδρου της ETE να παραστεί στη Βουλή.

Το ενδιαφέρον του πολιτικού παραλογισμού είναι ότι όσοι αντιδρούν στην εξαγορά (την οποία χαρακτηρίζουν πανάκριβη, επικίνδυνη κ.ά.) ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση να… βοηθήσει τα ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση ώστε να μη χαθεί ο «εθνικός χαρακτήρας» της Εθνικής!

Χθες, για το θέμα της Εθνικής συναντήθηκαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη. O κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι ο βαθμός συμμετοχής του κάθε ταμείου στη σχεδιαζόμενη αύξηση θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά του περιθώρια, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από ενδεχόμενη μικρή μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ταμείων στην ΕΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Finansbank επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των επιχειρηματικών κινήσεων που διευρύνουν την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της NA Ευρώπης.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θα ενημερώσει τη Βουλή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Finansbank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή