Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στρατηγική τους και μάλιστα με φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα, εντάσσουν για πρώτη φορά τα νησιά, μεγάλοι Ομιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). H εταιρεία X. Ρόκκας, ανακοίνωσε χθες επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση 44 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.636 MW και τη διασύνδεση των νησιών Χίου, Λέσβου και Λήμνου. H εταιρεία κατέθεσε χθες αίτηση για αδειοδότηση του προγράμματος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως στον τομέα της αιολικής ενέργειας, που πιστοποεί το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά της ισπανικής εταιρείας Ιμπερντρόλα.

Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε νησιά, προωθούν επίσης από κοινού οι Ομιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά. Σύμφωνα με τα όσα επισήμως είχαν ανακοινωθεί προ διμήνου, το επενδυτικό σχέδιο των Ομίλων Κοπελούζου – Σαμαρά που κατατέθηκε προς αδειοδότηση στη PAE, αναφέρεται σε προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 MW στα νησιά Ανδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο και τη διασύνδεσή τους μέσω Σύρου με το Λαύριο. Μέσω της Πάρου θα τροφοδοτούνται και τα νησιά Αντίπαρος, Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος.

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, προβλέπει στο επενδυτικό της πρόγραμμα και η ΔΕΗ, εντάσσοντας για πρώτη φορά δυναμικά τον τομέα αυτό στη στρατηγική της. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της ΔΕΗ, αφορά επίσης το νησιωτικό σύστημα της χώρας.

Η βασική παράμετρος που έχει διαφοροποιήσει την αγορά των νησιών σε σχέση με παλαιότερα καθιστώντας την πλέον πρώτη στη λίστα των επενδυτικών προτιμήσεων, είναι η δυνατότητα ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεταξύ τους αλλά και με το ηπειρωτικό σύστημα. Τα έργα χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 50% και καθιστούν τις επενδύσεις των ΑΠΕ στα νησιά βιώσιμες, αφού διευρύνουν την αγορά στην οποία μπορεί να διοχετευτεί η παραγόμενη ενέργεια. Κυρίως όμως οι παραγωγοί θα μπορούν μέσω των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα να πουλάνε ενέργεια στην ημερήσια αγορά που λειτουργεί ήδη και μάλιστα χωρίς ανταγωνισμό, αφού η «πράσινη ενέργεια» έχει προτεραιότητα.

Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για τις ΑΠΕ στα νησιά, αναμένεται να συμβάλουν και στην ασφάλεια τροφοδοσίας τους αλλά και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, αφού στα περισσότερα τροφοδοτούνται από πετρελαϊκούς σταθμούς, υψηλής όχλησης.

Παρά το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των επενδύσεων θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Πολιτεία μέσω του νέου πλαισίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα θέσει τέλος στα χρόνια προβλήματα, όπως γραφειοκρατία, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών κλπ.

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι όλοι οι μεγάλοι Ομιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά, βίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ, στοχεύοντας σε μία ισχυρή συμμαχία που θα περιορίσει το ρίσκο και θα διευκολύνει την υλοποίηση των επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή