Ο εναλλακτικός τρόπος επένδυσης σε ακίνητα

Ο εναλλακτικός τρόπος επένδυσης σε ακίνητα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διάφορες έρευνες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς επιβεβαιώνουν στο σύνολό τους ότι τα ακίνητα αποτελούν τη μεγάλη αγάπη των Ελλήνων, ενώ θεωρούνται μια ιδιαιτέρως επικερδής αλλά και ασφαλής επένδυση. Ομως, η εκτίναξη των τιμών στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει καταστήσει σχεδόν απαγορευτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικροεπενδυτών την άμεση επένδυση σε ακίνητη περιουσία και η όποια τοποθέτηση περιορίζεται στην αγορά δεύτερης κατοικίας ή οικοπέδου με την προοπτική της εξασφάλισης της επιθυμητής υπεραξίας στο πέρασμα του χρόνου, πιστή στο αξίωμα «όποιος επένδυσε σε γη δεν έχασε ποτέ». Πλέον, όμως, στη φαρέτρα των μικροεπεπενδυτών αλλά και των θεσμικών επενδυτών, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τραπεζικοί οργανισμοί ή τα επενδυτικά funds, υπάρχει ένα νέο όπλο το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται αρκούντως αποτελεσματικό. Ο λόγος για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΕΕΑΠ) ή τα Real Estate Investment Trust (REIT’s) όπως αποκαλούνται στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία αποτελούν επενδυτικούς οργανισμούς -συνήθως εισηγμένους σε χρηματιστήρια- που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα εισόδηματος από όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων -γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, αποθηκευτικούς χώρους και βιομηχανικά κτίρια- εξασφαλίζοντας την επιθυμητή διασπορά του χαρτοφυλακίου και την απαιτούμενη αντιστάθμιση κινδύνου που οφείλει να συνοδεύει κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Στην ουσία οι ΕΕΑΠ δεν είναι τίποτε άλλο από εισηγμένες εταιρείες που διαχειρίζονται ιδιόκτητα μισθωμένα ακίνητα καταστημάτων που προσφέρουν ετήσια μισθωτική απόδοση. Στο πλαίσιο της προσπάθειας μεγιστοποίησης της απόδοσης του χαρτοφυλακίου τους, οι ΕΕΑΠ καταφεύγουν σε ενεργητική διαχείριση προχωρώντας σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος σε μικροεπενδυτές να τοποθετηθούν σε ακίνητα υψηλού προφίλ και προβολής, αγοράζοντας μετοχές της ΕΕΑΠ και συμμετέχοντας έτσι σε μέρος του χαρτοφυλακίου της. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο, αν κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής δρούσε αυτόνομα, αφού θα χρειαζόταν ένα σημαντικό ποσό, για την αγορά π.χ. ενός κτιρίου γραφείων, έστω και μικρού μεγέθους.

Ελκύουν ξένους

Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή ενός επενδυτή σε μια ΕΕΑΠ επιτυγχάνεται με πολύ περιορισμένο κόστος εισόδου-εξόδου, ενώ η ρευστοποίηση του μεριδίου είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Πέραν των ιδιωτών όμως, η λειτουργία των ΕΕΑΠ αποτελεί μια ιδιαιτέρως ελκυστική επιλογή για διαχειριστές κεφαλαίων και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές που επιθυμούν να διεισδύσουν σε μιαν «άγνωστη» σε πρώτη φάση γι’ αυτούς αγορά, καθώς αποφεύγουν τη διαδικασία διερεύνησης μιας αγοράς από το μηδέν. Επιπλέον, παρέχεται σιγουριά ως προς την ποιότητα των ακινήτων, δεδομένου ότι βάσει νόμου γίνονται εκτιμήσεις όλων των ακινήτων κάθε ΕΕΑΠ σε εξάμηνη βάση. Σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς ακινήτων, το γεγονός αυτό φέρνει ξένους θεσμικούς επενδυτές κοντά στις εξελίξεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για άμεσες επενδύσεις στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή