ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα από τη Sonae Sierra – Ακροπόλ Χαραγκιώνης

Η επικράτηση της κοινοπραξίας της πορτογαλικής Sonae Sierra – Ακροπόλ Χαραγκιώνης στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» για την εγκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου στην Αθήνα. Ο ανάδοχος, που προσέφερε ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας την εκμετάλλευση της εγκατάστασης για 40 έτη με οψιόν για επιπλέον έξι, θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας έως 46.000 τ.μ., βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, στο πλαίσιο επένδυσης που θα προσεγγίσει τα 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη από τη στιγμή που θα τους παραδοθεί η εγκατάσταση θα χρειαστούν περίπου 20 μήνες για τη δημιουργία του νέου εμπορικού κέντρου. Παράλληλα σημειώνεται ότι η Sonae Sierra αναζητά και άλλες εκτάσεις εντός Αττικής για τη δημιουργία εμπορικών κέντρων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση νέας θυγατρικής στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων υπό την επωνυμία Sierra Development και θα λειτουργεί αυτόνομα στην ελληνική αγορά.

Η ΚΕΔ ανέλαβε την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου «Galaxy»

Την αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων (ΤΑΕ) και του ευρύτερου φορέα ΟΑΕΕ ανέλαβε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να λειτουργήσει ως επιτελικός φορέας της διαχείρισης των δημοσίων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔ ανέλαβε ως φορέας κατασκευής τις διαδικασίες υλοποίησης, κατασκευής και ανακατασκευής του πρώην ξενοδοχείου «Galaxy», ιδιοκτησίας ΤΑΕ επί των οδών Ακαδημίας και Δημοκρίτου, προκειμένου να λειτουργήσει ως κτίριο γραφείων για τη στέγαση των υπηρεσιών του ταμείου. Η συνολική επιφάνεια του εξαώροφου κτιρίου, ηλικίας 45 ετών, είναι 4.100 τ.μ. ενώ διαθέτει και 570 τ.μ. υπόγειων χώρων. Ο προϋπολογισμός των έργων ανακατασκευής του κτιρίου ανέρεχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ.

Λίγες πιθανότητες για υποχώρηση των τιμών

Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο υποχώρησης των τιμών των ακινήτων και ειδικότερα των κατοικιών, εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις και μια γενικότερη οικονομική κρίση, εκτιμά η κ. Στ. Χειμωνίτη Τερροβίτη, ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία της εκθεση για τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας. «Η απόκτηση και διακράτηση γης και ακινήτων από τους ιδιώτες επενδυτές και όχι μόνο, οδηγεί αφενός σε πολύ σημαντικές αυξήσεις τιμών κατοικιών, αφετέρου περιορίζει τον κίνδυνο της απότομης και εκτεταμένης υποχώρησης των τιμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή