Ριζικές αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους προωθεί το υπ. Οικονομικών

Ριζικές αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους προωθεί το υπ. Οικονομικών

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετικές παρεμβάσεις στο καθεστώς που διέπει τις διαδικασίες διενέργειας των φορολογικών ελέγχων προωθεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Απότερος στόχος, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας στην «Κ», είναι η «διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, δηλαδή, ο σεβασμός του φορολογούμενου πολίτη μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, που αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».

Παράλληλα, ο κ. Μπέζας μιλώντας στην «Κ» προαναγγέλλει την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνει τις προθέσεις του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, καθώς και σημαντικές αλλαγές στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος κεφαλαίου, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων, των ομολόγων, ενώ θα θεσπιστούν θετικές φορολογικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Με την εφαρμογή αυτών των διατάξεων θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η επιβολή έμμεσων επιβαρύνσεων στο συναλλασσόμενο κοινό. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι και η εξάλειψη των φορολογικών τρικ από τις τράπεζες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει νέους απλούς και κατανοήτους νόμους, που θα βοηθήσουν το ελεγκτικό έργο.

Ο υφυπουργός σημειώνει ότι «με θεσμικά μέτρα «μακράς πνοής», και όχι με ευκαιριακές ρυθμίσεις, με παρεμβάσεις καλά μελετημένες, απλές στη μορφή τους, αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή. Η λιτή και καθαρή φορολογική νομοθεσία είναι η σύγχρονη απάντηση σε όσους φοροδιαφεύγουν, εκμεταλλευόμενοι την πολυνομία και την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος.

Εχει ήδη γίνει η αρχή με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η εισαγωγή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, η σύνταξη καταλόγου εκπιπτομένων και μη δαπανών και η αναμόρφωση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συναλλαγές και η αντικειμενικότητα των ελέγχων.

Την ίδια στιγμή, όμως, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους δεδομένα, προχωρήσαμε στη σύσταση επιτροπών, τα πορίσματα των οποίων περιμένουμε πολύ σύντομα. Αντικείμενό τους είναι:

– Η αναμόρφωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με συγκεκριμένες καινοτόμες ρυθμίσεις. Η ανασύνταξη του Τελωνειακού Κώδικα. Η δίωξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου.

Παράλληλα, στην προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού προχωρούμε στην αξιολόγηση των ελεγκτών, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και κριτήρια.

Χρειάζεται όμως συνέπεια και συνέχεια στην εφαρμογή των μέτρων αυτών και οπωσδήποτε χρόνος για να αποδώσουν. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας είναι να υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Πρέπει να υπάρξει εθνική κινητοποίηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση καταλόγων με εκπιπτόμενες δαπάνες ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Με αυτό τον τρόπο θεωρούν οι ιθύνοντες της Καραγιώργη Σερβίας ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, δεδομένου ότι κάθε επιχειρηματικός κλάδος θα γνωρίζει επακριβώς τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά του.

Επίσης, θα δημιουργηθεί και μια λίστα με τα προϊόντα που υπόκεινται σε χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και λίστα με επιχειρήσεις που φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή. Με τις επερχόμενες αλλαγές, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται με ακρίβεια και τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα καταδεικνύουν σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Επί της ουσίας, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις γνωρίζοντας ότι αυτές φοροδιαφεύγουν. Δεν θα μπορούν οι ελεγκτές να έρχονται σε συμφωνίες με τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση θα γνωρίζει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι ελεγκτές που γνωρίζουν και μπορούν να ελέγξουν επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας δεν ξεπερνούν τους 30, με αποτέλεσμα κατά την «επίσκεψη» σε μια επιχείρηση να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και να πείθονται, με διάφορους τρόπους, από τους λογιστές για την ακρίβεια των τηρούμενων βιβλίων.

Τι αλλάζει

– Αναμόρφωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με συγκεκριμένες καινοτόμες ρυθμίσεις.

– Ανασύνταξη του Τελωνειακού Κώδικα.

– Δίωξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

– Αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου.

– Αξιολόγηση των ελεγκτών μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και κριτηρια.

– Παρεμβάσεις στη φορολογική νομοθεσία με απλές και λιτές διατάξεις.

Ηλεκτρονική ασπίδα κατά του λαθρεμπορίου από την Ε.Ε.

Ενιαίο δόγμα κατά του λαθρεμπορίου υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα καλύπτει ηλεκτρονικά όλες τις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών, προτίθεται να εφαρμόσει η Ε.Ε.

Στις προθέσεις της Ε.Ε. είναι η on line ανταλλαγή στοιχείων για όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που διενεργούνται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ θα καταγραφούν όλοι οι επιχειρήσεις που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Μάλιστα σε υποθέσεις που υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί και θα γίνονται τόσο κατά την έξοδο των προϊόντων από τη χώρα όσο και κατά την άφιξή τους στη χώρα προορισμού.

Τα τεράστια ποσά που χάνουν σε ετήσια βάση οι χώρες της Ευρώπης ανέρχονται σε δισ. ευρώ και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσθηκε η δημιουργία του ηλεκτρονικού τελωνείου, προκειμένου να περιορισθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων

Στο πλαισιο αυτό θα δημιουργηθεί:

– Κοινή βάση ηλεκτρονικής πρόσβασης για τυποποιημένες πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών ηλεκτρονικών εγγράφων)

– Ενιαία ηλετρονική θυρίδα που θα επιτρέπει την καταχώριση τυποποιημένων πληροφοριών και εγγράφων σε μια κοινή βάση ηλεκτρονικής πρόσβασης, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές κανονιστικές προϋποθέσεις για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τη διαμετακόμιση.

– Ολες οι τελωνειακές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε εισαγωγές-εξαγωγές που πραγματοποιούνται εντός των συνόρων.

Παράλληλα, το ηλεκτρονικό σύστημα θα επιτρέπει στους οικονομικούς φορείς να καταχωρίζουν πληροφορίες και να λαμβάνουν σχετικές απαντήσεις μέσω ενός ενιαίου ηλεκτρονικού μηνύματος. Επίσης το σύστημα θα επιτρέπει την on line ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών αρχών και άλλων φορέων που εμπλέκονται στον έλεγχο των εμπορευμάτων, όπως οι φυτοϋγειονομικές αρχές ή η αστυνομία κ.λπ.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να εφαρμοσθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, ωστόσο θα εξετασθεί η δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πιλοτικό πλάισιο θα πρέπει να καλύπτει μια γενική δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων να υλοποιήσουν ηλεκτρονικό σύστημα για το διεθνές εμπόριο σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Το οργανωτικό πλαίσιο θα προβλέπει:

α) Την επαρκή και τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και ενδοεπικοινωνία των εμπλεκομένων (ομάδα για το ηλεκτρονικό τελωνείο, συντονιστικές συναντήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο).

β) Την ενιαία και συμπληρωματική εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

γ) Τη βάση για μια ενιαία κυβερνητική προσέγγιση σχετικά με τις δραστηριότητες και τα μέτρα του διεθνούς εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή