Σύννεφα πάνω από την εξαγορά της Finansbank

Σύννεφα πάνω από την εξαγορά της Finansbank

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό ισχυρή πίεση, από την εξελισσόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, βρίσκεται η προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής Finansbank. Με αφορμή και τη διεθνή πτώση των αγορών, η μετοχή της Εθνικής έπεσε χθες κατά 7,89% στα 31,04 ευρώ. Στη σημερινή γενική συνέλευση, που συγκαλείται με θέμα την αύξηση κεφαλαίου ώστε να πραγματοποιηθεί η εξαγορά, το σωματείο υπαλλήλων απειλεί ότι θα υποβάλει αίτημα για αναβολή, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί, καθώς το σωματείο υπαλλήλων κατέχει πάνω από 5% των μετοχών. Το σωματείο δεν θέλει να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου. Μάλιστα, αν η αναβολή είναι ενός μηνός, υπάρχει το ενδεχόμενο να επέλθει ναυάγιο, καθώς η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα κορυφώνεται η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, τόνιζε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να απαντήσουν στη Βουλή στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία επιδεινώνει τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση των αγορών. Το τραπεζικό επιτόκιο έχει εκτιναχθεί σε 16%, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ είναι έντονη.

Βουτιά 5,92% στο Χ.Α.

Εν μέσω κύματος μαζικών πωλήσεων, η Σοφοκλέους κατέγραψε χθες μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις της τελευταίας πενταετίας. Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την έντονη αντιπαράθεση για την προωθούμενη εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, οδήγησε τον γενικό δείκτη σε απώλειες 5,92%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή