Αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης

Αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης προανήγγειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε συνέδριο για την προετοιμασία του δράσεων στις οποίες θα απορροφηθούν κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ.

Οι αλλαγές αφορούν τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην κατάρτιση (ΟΑΕΔ, IEK, KEK, Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εργοδοτικών και συνδικαλιστικών φορέων) σε τοποθετήσεις ανέργων στην αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών φορέων σε θέσεις ευθύνης. Το νέο σύστημα δημιουργεί εκ των έσω όρους ανταγωνισμού για τον ΟΑΕΔ, ο οποίος τοποθετεί μόνο το 6% των ανέργων σε θέσεις εργασίας. Επίσης, ίσως αναγκάσει τους ιδιωτικούς φορείς να βελτιώσουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους, αφού θα εισαχθεί και σύστημα αξιολόγησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους. Αλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα ακόμη χαμένο ΚΠΣ στο χώρο της πολυδιασπασμένης και αναποτελεσματικής κατάρτισης. «H συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης λειτούργησε ως υποκατάστατο του ταμείου ανεργίας», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, ενώ εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που έδωσε ο γενικός γραμματέας κ. Τσουτσοπλίδης. «Το 80% των γνώσεων που χρησιμοποιούνται στους χώρους δουλειάς σήμερα, θα έχει απαξιωθεί εντός της επόμενης δεκαετίας». Κι όμως, μόνο το 3,7% των Ελλήνων συμμετέχουν σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή