«Ψήφο εμπιστοσύνης» από ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη, πτώση της ανεργίας, αλλά και έλεγχο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα στο Παρίσι. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στην έναρξη των εργασιών, της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία μεταδίδουν την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει προς θετική κατεύθυνση. Ενθαρρυντικό στοιχείο η δυναμική ανάπτυξη που επιμένει σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που ήθελαν μέχρι πρόσφατα την ανάπτυξη να βυθίζεται στη μεταολυμπιακή εποχή.

Κρίσιμη παράμετρος της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι για τον διεθνή οργανισμό οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% εφέτος και 4,6% το 2007.

Για το 2006 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αυξηθεί με ρυθμό 3,7%, ενώ για το 2007 εκτιμά ότι η οικονομία θα πετύχει ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,6%.

Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε μέσα επίπεδα στο 3,3% εφέτος, ενώ το 2007 ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη στα επίπεδα του 3%.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα ότι θα περιορισθεί στα επίπεδα του 3% εφέτος, για να ανεβεί στο 3,3% του χρόνου.

Περιορισμός δαπανών

Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι για το έλλειμμα του 2007, ο ΟΟΣΑ κάνει αντίστοιχες περίπου προβλέψεις με εκείνες που περιείχαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές, εξηγούν ότι στις εκτιμήσεις για το 2007 δεν έχουν συμπεριληφθεί οι σχεδιαζόμενες οικονομικές πολιτικές, κεντρικό στοιχείο των οποίων είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών.

Θετικά μηνύματα εκπέμπει ο ΟΟΣΑ και για το ζήτημα της ανεργίας. Η ανεργία κατά τον διεθνή οργανισμό θα μειωθεί στα επίπεδα του 9,7% το 2007 από 10% το 2006.

Πληγή εκτός της ανεργίας συνιστά και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για το ύψος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 7,8% του ΑΕΠ το 2006, για να υποχωρήσει ελαφρά στο 7,6% την επόμενη χρονιά.

Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών απεικονίζει κατά τον ΟΟΣΑ την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία δυνητικά μεταφράζεται σε υστερότερο χρόνο σε μείωση της απασχόλησης.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι: «Είναι εξαιρετικά θετικό ότι ένας ακόμη διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και για τη διατήρηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και για τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ασφαλιστικό

Ο υπουργός Οικονομίας ρωτήθηκε επίσης και για το ασφαλιστικό ένα από τα ζητήματα που επισημαίνει κάθε χρόνο στις εκθέσεις του ο ΟΟΣΑ. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Οπως ξέρετε, για το θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διάλογο. Ο διάλογος ξεκίνησε με επιτυχία στη Βουλή, με τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της Βουλής. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί, γατί το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μακροχρόνια προβλήματα της χώρας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα, μέσα από διάλογο και συναινετικές διαδικασίες. Και ασφαλώς, δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει άλλες πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό σε αυτήν την τετραετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή