«Δεν είμαστε σύμβουλοι επενδύσεων»

«Δεν είμαστε σύμβουλοι επενδύσεων»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιχειρηματικές κινήσεις άπτονται της ευθύνης των διοικήσεων σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας με αμφίσημο τρόπο το προς ανατολάς άνοιγμα της Εθνικής τράπεζας.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει σύμβουλος επενδύσεων συνέχισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι υπήρξαν διαβουλεύσεις με την Εθνική τράπεζα, μόνο όσον αφορά το πολιτικό σκέλος της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας.

Για τη στάση των ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής σημείωσε ότι πρέπει να γίνει με βάση το συμφέρον των ασφαλισμένων αλλά και υπό τη σκέπη του νόμου που επιτάσσει ότι μόνο το 23% των διαθεσίμων των ταμείων επενδύεται σε μετοχές. Στο ισχύον ποσοστό δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αύξηση, διευκρίνισε ο υπουργός.

Τα θέματα της Εθνικής τράπεζας μονοπώλησαν χθες το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον (στο πλαίσιο των υποβληθέντων ερωτήσεων) στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του ΟΟΣΑ, όπου προήδρευσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός ανήγαγε σε υπέρτατο κριτή τη γενική συνέλευση, τονίζοντας ότι αυτή: «ελέγχει και όλα κρίνονται εκεί»

Οξεία επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και κατά της μείζονος αντιπολίτευσης, για την οποία με δηκτικό τρόπο υπογράμμισε ότι: «Θα έπρεπε να είχε μάθει από τα λάθη της στην υπόθεση του χρηματιστηρίου, όταν προέτρεπε τα ταμεία να τοποθετούν σε μετοχές τα διαθέσιμά τους».

Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμα ότι επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, ενώ αν επιθυμεί υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο για να ασκήσει αντιπολίτευση. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης κατέληξε ο υπουργός, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν περισσότερα από τους μάνατζερ.

Ο υπουργός ερωτήθηκε επίσης και για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος τη συμμετοχή ή όχι των ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Αυτό που με απασχολεί για τα ταμεία είναι η επενδυτική τους στρατηγική να είναι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων και όχι όπως την περίοδο 1999-2000, όπου εξωθούντο τα ταμεία να επενδύουν σε μετοχές. Πρέπει να έχουν ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο και δεν πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση και τους πολιτικούς η τοποθέτηση σε μετοχές της μιας ή της άλλης τράπεζας».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συνόδου του ΟΟΣΑ συνόψισε επισημαίνοντας ότι:

– Συμφωνήθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία προχωρεί και αναπτύσσεται δυναμικά.

– Πολλές χώρες πρέπει να προβούν σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

– Το εμπόριο αποτελεί τον κινητήριο μηχανισμό για την ανάπτυξη και την ευημερία.

– Ο πληθωρισμός μάλλον θα παραμείνει σε ελέγξιμα όρια, διότι ο διεθνής ανταγωνισμός βοηθά να μείνουν χαμηλά οι τιμές των μεταποιημένων αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή