Ερχονται τα πάνω – κάτω στις τιμές των φαρμάκων

Ερχονται τα πάνω – κάτω στις τιμές των φαρμάκων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων στο πλαίσιο όσων ορίζονται από την προσφάτως εκδοθείσα αγορανομική διάταξη με την οποία άλλαξε ο τρόπος τιμολόγησης των σκευασμάτων. Επιπλέον επίκειται η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου επί της εν λόγω αγορανομικής, η οποία θα καθιστά σαφή τη συμφωνία του περιεχομένου της με τις κοινοτικές οδηγίες.

Ειδικότερα, από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζονται προς αναπροσαρμογή τιμών περισσότερα από 1.000 αιτήματα εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα με πρωτοβουλία της επαληθεύονται οι τιμές σε σειρά άλλων σκευασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι όπως ορίζεται στην αγορανομική, η προσαρμογή των τιμών των φαρμάκων, που ήδη κυκλοφορούν, στο νέο σύστημα τιμολόγησης γίνεται έπειτα από αίτηση των εταιρειών, αλλά και με πρωτοβουλία του Ανάπτυξης. Επί του παρόντος δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των αυξήσεων αλλά και των μειώσεων που θα περάσουν τελικώς σε ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα στο νέο δελτίο. Οπως και να έχει πάντως, η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι θα υπάρξουν μεσοσταθμικές μειώσεις στις σημερινές τιμές. O γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Μανούσος Βολουδάκης πιστεύει ότι η συνολική επίπτωση από τον νέο τρόπο τιμολόγησης θα είναι θετική, καθώς μεταξύ των άλλων θα περιοριστεί δραματικά το φαινόμενο της υποκατάστασης εγχωρίων παραγομένων από άλλα ακριβότερα εισαγόμενα. Οπως είναι γνωστό, η παραγωγή πολλών φαρμάκων, η τιμή των οποίων παρέμενε καθηλωμένη, σταμάτησε και στη συνέχεια αυτά εισήχθησαν σε τιμή πολλαπλάσια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Propiochrone Vial το οποίο το 2003, χρονιά που διεκόπη η παραγωγή του, επωλείτο προς 1,17 ευρώ και όταν άρχισε η εισαγωγή του από τον ΙΦΕΤ η τιμή πώλησής του ήταν 7,55 ευρώ, ήτοι 545% ακριβότερη. Εν τω μεταξύ με βάση την αγορανομική προβλέπονται μειώσεις 20% στις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για αρκετά σκευάσματα και μάλιστα ευρείας κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως η άποψη των ανθρώπων της αγοράς για την εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις φαρμάκων. Αποδίδουν τη συνεχή ανοδική εξέλιξη στα νέα φάρμακα που έχουν εισαχθεί στην αγορά και στη συνεχή υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από άλλα ακριβότερα εισαγόμενα. Το 2004 οι πωλήσεις φαρμάκων έφθασαν τα 5 δισ. ευρώ από 2,57 δισ. ευρώ το 2000. Με βάση πάντα τα στοιχεία του ΙΦΕΤ, το 2004 οι πωλήσεις των εισαγομένων φαρμάκων ανήλθαν σε 3,67 δισ. ευρώ από 1,46 δισ. ευρώ το 2000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή