Ανοίγει ο δρόμος για κλαδική σύμβαση στις τράπεζες

Ανοίγει ο δρόμος για κλαδική σύμβαση στις τράπεζες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των τραπεζών που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο άναψε η χθεσινή τριμερής συνάντηση (πολιτικής ηγεσίας, τραπεζιτών, OTOE και ΓΣΕΕ) στο υπουργείο Απασχόλησης. Στη σύγκληση της σύσκεψης προχώρησε ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος της OTOE και εξασφαλίζοντας ευρεία συμμετοχή τραπεζών.

Σταθεροί στους λόγους που είχαν οδηγήσει τους τραπεζίτες πριν από τέσσερις μήνες σε άρνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της κλαδικής σύμβασης έμειναν μόνον οι εκπρόσωποι της Alpha και της Eurobank. Αντιθέτως, ήταν εμφανής η στροφή που έκαναν οι επικεφαλής της ETE και ATE, κ. T. Αράπογλου και Δημ. Μηλιάκος, υπέρ της συλλογικής διευθέτησης των κλαδικών προβλημάτων. Η άρνηση των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την κλαδική σύμβαση αποτυπώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε κοινή επιστολή τους, με την οποία αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα των κλαδικών και γνωστοποιούσαν την προτίμησή τους σε συμβάσεις κατά επιχείρηση. «Καταγράψαμε τη βούληση πολλών τραπεζών να προχωρήσουν μέσα από ένα πρίσμα κλαδικής διευθέτησης σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο», δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Κατέστησε σαφές ότι μέχρι την επόμενη συνάντηση (θα γίνει έως τις 15 Ιουνίου) «θα διερευνήσει ακόμη περισσότερο τις προθέσεις και τις θέσεις των τραπεζών». Εφόσον ξεκινήσει επί της ουσίας διαπραγμάτευση, θα τεθούν ευρύτερα -των μισθολογικών- ζητήματα με πρώτο αυτό του ωραρίου εργασίας. Επιφυλάξεις για πιθανά τεχνάσματα από την πλευρά των τραπεζών και για την τελική ατζέντα εξέφρασαν οι κ. Καλύβης (ΓΣΕΕ) και Πεπές (OTOE). Θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία του υπουργείου διατύπωσαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της OTOE κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος και Δημ. Τσουκαλάς. Σε κάθε περίπτωση, καταλυτική στη χθεσινή σύσκεψη ήταν η παρουσία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. T. Αράπογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την άρνηση του Συλλόγου να συναινέσει (βάσει του ποσοστού μετοχών των ταμείων που εκπροσωπεί) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την εξαγορά της Finansbank. Παρ’ ό,τι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στ. Κούκος αρνήθηκε οποιονδήποτε συσχετισμό της κλαδικής σύμβασης με τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, είναι εμφανής η διασύνδεση των θεμάτων. Δήλωσε δε ότι θα αναμένει τις απαντήσεις της διοίκησης στα 14 ερωτήματα που έχει θέσει. Συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ – Εθνικής θεωρούν ως καθοριστικό παράγοντα για την τελική στάση το θέμα της εξαγοράς το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα στη Βουλή, κατά την ενημέρωση των βουλευτών από τον κ. Αράπογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή