Καθησυχάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ασφάλεια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

Καθησυχάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ασφάλεια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακή κατασκευή ενός εκ των καλωδίων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου ή ο «τραυματισμός» του κατά την κατασκευή του έργου ευθύνεται πιθανότατα, σύμφωνα με νεότερο επιστημονικό πόρισμα, για την ανάφλεξή του τον Ιανουάριο του 2005. Το νέο πόρισμα απορρίπτει την εκδοχή της πυρκαγιάς από κεραυνό, στην οποία είχε αποδώσει το συμβάν η παραχωρησιούχος εταιρεία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θίγεται επ’ ουδενί η ασφάλεια της γέφυρας, ενώ η Γέφυρα Α.Ε. απορρίπτει τις αιτιάσεις της Επιτροπής, αποδίδοντας το τελικό πόρισμα σε ελλιπή ενημέρωση.

Το νεότερο πόρισμα συντάχθηκε από επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή Τεχνικών Υλικών στο ΕΜΠ κ. Αιμίλιο Κορωναίο κατά παραγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως επισημαίνει, «τα συγκεντρωθέντα μετεωρολογικά στοιχεία από την Επιτροπή δεν επιβεβαιώνουν κεραυνικό πλήγμα την κρίσιμη χρονική περίοδο του συμβάντος». Και συμπεραίνει ότι «δεν αποκλείεται η υπόθεση της τοπικής αστοχίας ενός ή περισσοτέρων εκ των συνιστώντων το καλώδιο υλικών οφειλόμενης σε διάφορα αίτια, είτε ab origo είτε ενδόσεως κατά τη διαδικασία μεταφοράς και εφαρμογής με συνέπεια τοπική υπερκαταπόνηση» και κρίνει απαραίτητη «την ενδελεχή εξέταση των ευπαθών, ειδικότερα υπερκαταπονούμενων σημείων του φορέα, προκειμένου να διαφυλαχθεί μετά βεβαιότητας πλήρως το έργο».

«Πουθενά ωστόσο δεν προκύπτει πρόβλημα ασφάλειας του έργου», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημόσιων Εργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Θανάσης Κουλουμπής. «Το νέο πόρισμα αποδίδει την ανάφλεξη του καλωδίου σε τοπική αστοχία: αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπήρξε κατασκευαστικό πρόβλημα ή να καταπονήθηκε το συγκεκριμένο καλώδιο κατά τη μεταφορά ή την τοποθέτησή του. Σε κάθε ενδεχόμενο, είμαστε απόλυτα σίγουροι πως δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας της γέφυρας, ούτε κάτι τέτοιο υπονοείται στο πόρισμα».

Οπως σημειώνει η επιστημονική επιτροπή, χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι ώστε να επιβεβαιωθεί η άρτια κατάσταση της γέφυρας. «Αν αποδειχθεί ότι το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο, τότε θα αναζητηθούν ευθύνες σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σύμβαση παραχώρησης του έργου», σημειώνει ο κ. Κουλουμπής. «Ωστόσο, το πόρισμα δεν καταλήγει σε ανάλογο συμπέρασμα».

Από την πλευρά της, η εταιρεία Γέφυρα Α.Ε. απορρίπτει κατηγορηματικά το νέο πόρισμα. «Η επιτροπή ολοκλήρωσε το πόρισμα στις 28 Φεβρουαρίου και βασίστηκε σε έκθεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αναφέρει ότι δεν υπήρξαν κεραυνοί», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Γέφυρας Α.Ε., κ. Νίκος Χαρικιόπουλος. «Εκτοτε πραγματοποιήσαμε νέα διεθνή έρευνα, που επιβεβαίωσε στις 8 Μαΐου το χτύπημα κεραυνού. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αστοχίας υλικού, καθώς τα καλώδια ελέγχονται μηχανικά κατά την τοποθέτησή τους». Η Γέφυρα Α.Ε. απορρίπτει, τέλος, και τις κατηγορίες της επιτροπής για μη παροχή επαρκών στοιχείων και πλημμελή πιστοποίηση των δειγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή