Κάλυψη στην Εθνική από Παγκόσμια Τράπεζα

Κάλυψη στην Εθνική από Παγκόσμια Τράπεζα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται τα διαπραγματευτικά όπλα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας μετά την ανακοίνωση του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού International Finance Corporatio(IFC), μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι πρόκειται να αποκτήσει ποσοστό μετοχών της τουρκικής Finansbank. Η ανακοίνωση του IFC ήλθε μια ημέρα πριν από τη σημερινή παρουσία του κ. Τάκη Αράπογλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να απαντήσει στην έντονη κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τους όρους της εξαγοράς. Σήμερα, η διοίκηση της Εθνικής θα απαντήσει γραπτώς και στα ζητήματα – ερωτήματα που έχει θέσει ο σύλλογος υπαλλήλων της τράπεζας για τους όρους εξαγοράς της Finansbank.

Από τη στάση του συλλόγου, αλλά και από τη σημερινή παρουσία του κ. Αράπογλου στη Βουλή, θα εξαρτηθεί και το κλίμα που θα επικρατήσει στην επαναληπτική γενική συνέλευση της Πέμπτης, κατά την οποία θα συζητηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά τρία δισ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Finansbank. Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις από μερίδα μετόχων της Finansbank όσον αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες της τελευταίας που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία εξαγοράς.

Η παρουσία του IFC, που κατά πάγια τακτική αποκτά μειοψηφικά πακέτα σε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στις αναδυόμενες αγορές ως ιδιότυπος «εγγυητής» των συμφωνιών, αναμένεται να αξιοποιηθεί δεόντως από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Ο οργανισμός πρόκειται, κατά πληροφορίες, να αποκτήσει το 5% της Finansbank από την Εθνική, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την τουρκική τράπεζα. Στη χθεσινή του ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η απόκτηση της Finansbank αποτελεί θετική εξέλιξη στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και μία από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές επενδύσεις στην περιοχή της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι το IFC είχε συνεργαστεί με την Εθνική Τράπεζα και στην περίπτωση των εξαγορών σε Βουλγαρία και Σκόπια.

Κλαδική σύμβαση στα πιστωτικά ιδρύματα

Καταλυτική για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε κλαδική σύμβαση, αποδείχτηκε η συμμετοχή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. T. Αράπογλου σε τριμερή συνάντηση χθες στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Τέσσερις μήνες μετά την εμπλοκή στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η πλειοψηφία των τραπεζών φαίνεται τώρα διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι με τους συνδικαλιστές και να συμφωνήσει το μισθολογικό και θεσμικό πλαίσιο του κλάδου. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση τραπεζιτών και συνδικαλιστών της OTOE και της ΓΣΕΕ είχε ο υπουργός Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδης. Επισήμως, η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, οπότε και θα φανεί το εύρος των θεμάτων που θα τεθούν προς διευθέτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή