Προειδοποίηση Δούκα για αποφυγή υπερβάσεων

Προειδοποίηση Δούκα για αποφυγή υπερβάσεων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γραμμή που τηρεί το σύνολο του οικονομικού επιτελείου, ανάμεσα αφενός στην ικανοποίηση που δίδουν η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και η επικείμενη έξοδος από την επιτήρηση και αφετέρου στην αγωνία για τον περιορισμό των υπερβάσεων, ακολούθησε χθες και ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας. Περιγράφοντας την οριακή, πλην όμως βελτιούμενη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Δούκας επισήμανε ότι το 90% των δαπανών είναι ανελαστικές (τόκοι, συντάξεις κλπ), ενώ δεν αρνήθηκε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τις επιχειρήσεις.

Για τη ΔΕΗ επισήμανε ότι η αύξηση του κόστους των καυσίμων (500 εκατ. ευρώ το 2004-2005), η δραματική άνοδος των δικαιωμάτων ρύπων αλλά και η βελτίωση κατά 7% των μισθών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αυξήσεις στα νοικοκυριά, οδήγησαν σε μείωση της κερδοφορίας.

Για την Ολυμπιακή, αναγνώρισε το αδιέξοδο, καθώς «η Επιτροπή δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις αποκρατικοποίησης που υποβάλαμε και εξακολουθεί να διεκδικεί 500 εκ. ευρώ». «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ λεπτό στάδιο διαπραγματεύσεων και δεν μπορώ, για ευνόητους λόγους, να δημοσιοποιήσω πτυχές της στρατηγικής μας», κατέληξε. Τη θετική εικόνα, ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, περιέγραψε ο υφυπουργός κ. Χρ. Φώλιας. «Στους 30 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η απορροφητικότητα έφθασε το 50% όταν στους δικούς σας 50 μήνες έφθανε μόλις στο 21,5%», επισήμανε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, άκρως αρνητικές ήταν οι εκτιμήσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για «εικονική πραγματικότητα» έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου, ενώ για «μεγαλύτερη αναδιανομή εις βάρος των εργαζομένων» μίλησε ο πρώην υπουργός κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Για αυξανόμενο συντελεστή κοινωνικής αδικίας σχολίασε ο κ. Γ. Παπαντωνίου, ενώ ο κ. Γερ. Αρσένης αναφέρθηκε στον τρόπο συγκρότησης του προϋπολογισμού, ζητώντας να ρυθμιστεί το θέμα κατά τη συνταγματική αναθεώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή