Ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 4,4%

Ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 4,4%

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις, εξαγωγές και κατανάλωση σέρνουν τον χορό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που το γ΄ τρίμηνο του 2006 έτρεχε με 4,4%. Τα τελικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), και όπως εξηγούν οι αρμόδιοι οδηγούν με ασφάλεια σε αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για 3,8% το 2006, που έχει γραφεί στον προϋπολογισμό.

Κατά την ΕΣΥΕ στην αύξηση του 4,4% (έναντι 3,8% του αντίστοιχου τριμήνου του 2005) συνέβαλαν:

– Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,3%. Η συγκεκριμένη αύξηση συνέβαλε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

– Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,6%. Η αύξηση των επενδύσεων συνέβαλε κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

– Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,40%. Η αύξηση συνέβαλε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση της τελικής ζήτησης.

– Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

Στη Στατιστική Υπηρεσία αναλύοντας τις εξελίξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το τελικό μέγεθος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2006 θα διαμορφωθεί σε επίπεδα πάνω του 4,1%. Τούτο θα επηρεάσει αντίστοιχα και το 2007.

Μικρότερο του 3,8% ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ προέβλεπαν για το 2006 τόσο η Εurostat, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος που το προσδιόριζαν στα επίπεδα του 3,5%. Το ΔΝΤ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2006 κατά 3,7%.

Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του εκτιμούσε ότι το 2006 0 ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4%, για να υποχωρήσει στο 3,8% τη διετία 2007 – 2008. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και σημείωναν με έμφαση ότι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να στηρίζεται και στις επενδύσεις. Ανθηση των επενδύσεων (μετά από μακρά στασιμότητα) προέβλεπε και το ΔΝΤ στην έκθεση που δημοσιοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην Στατιστική Υπηρεσία αναφέρουν ότι η αναπτυξιακή τάση δείχνει να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Στην «έκρηξη» του ΑΕΠ υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να υπολογίζονται και οι καλές επιδόσεις που παρουσιάζει η ιδιωτική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποβοηθείται και από το καλό οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Κάθε άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας πανευρωπαϊκά, σημαίνει περισσότερες ελληνικές εξαγωγές.

Θετική η εικόνα στην Ευρωζώνη

Βελτιωμένες επιδόσεις, σε σχέση ακόμα και με πρόσφατες προβλέψεις εμφανίζει η ανάπτυξη στη Ζώνη Ευρώ, σύμφωνα με τη Εurostat.

Η Ζώνη του Ευρώ παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και 0,5% σε τριμηνιαία βάση, επίδοση καλύτερη από ακόμα και τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις. Πάντως, μετά ένα ιδιαίτερα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο που είδε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να τρέχει με 1%, το γ΄ τρίμηνο αποτέλεσε μια επιστροφή σε πιο χαλαρούς ρυθμούς αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνολική εικόνα παραμένει θετική με βάση τόσο τις επενδύσεις όσο και την ιδιωτική κατανάλωση. Αποδίδουν την επιβράδυνση κυρίως στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή