Εκτακτη φορολόγηση στα αποθεματικά τραπεζών

Εκτακτη φορολόγηση στα αποθεματικά τραπεζών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χριστουγεννιάτικο μποναμά 200 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι τράπεζες λόγω της έκτακτης φορολόγησης των αποθεματικών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Εθνική Τράπεζα θα επιβαρυνθεί με 100 εκατ. ευρώ (τα οποία θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της φετινής χρήσης), η Alpha Bank θα κληθεί να καταβάλει περί τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank θα πληρώσει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα παραπάνω νούμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση των αποθεματικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τραπεζών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αιφνίδια ανατροπή η οποία δεν κανει καλό στην εικόνα της χώρας. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια (και ορισμένες εξακολουθούν να απολαμβάνουν) χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές εξαιτίας της απορρόφησης θυγατρικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη χρήση του 2005, όλες οι μεγάλες τράπεζες πλήρωσαν λιγότερους φόρους σε σχέση με το 2004 παρά τη σημαντική ενίσχυση των κερδών τους.

Το θέμα της έκτακτης φορολόγησης πάντως επηρέασε και τη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται και χθες πιέσεις, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά το θετικό διεθνές κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή