Κέρδη και ζημιές των ελληνικών επιχειρήσεων από την άνοδο του ευρώ

Κέρδη και ζημιές των ελληνικών επιχειρήσεων από την άνοδο του ευρώ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίναξη του ευρώ αυτήν την εβδομάδα, πάνω από τα 1,32 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, δεν είναι καλή είδηση, καθώς φρενάρει την επίδοση πολλών κλάδων του ελληνικού χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα των 15 διεθνοποιημένων επιχειρήσεων της Σοφοκλέους, οι οποίες δίνουν καθημερινά μάχη στις ξένες αγορές, αυξάνοντας ποσοτικά τις πωλήσεις τους και ενσωματώνοντας τα κέρδη των θυγατρικών στον εθνικό τους ισολογισμό. Κλάδοι όπως ο τουρισμός, τα πλαστικά, τα τρόφιμα και ποτά πλήττονται από το ακριβό ευρώ, αφού τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται ακριβότερα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη οι επισκέπτες που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνουν πιο ακριβά τις τουριστικές υπηρεσίες. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες όπως οι ΔΕΚΟ, οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και οι τράπεζες που ενισχύουν τα έσοδά τους από το ακριβό ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής οικονομίας, ενώ όπως συμβαίνει στην ποντοπόρο ναυτιλία εδώ και χρόνια, έτσι και στη βιομηχανία, οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι επιτυχημένοι διότι δεν υπάρχει κρατικός παρεμβατισμός και εφαρμόζονται πλήρως οι όροι της διεθνούς ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού. Ωστόσο, όπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Αλουμύλ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς, η άνοδος του ευρώ αφενός πλήττει τον κλάδο του αλουμινίου που δραστηριοποιείται η Αλουμύλ, από την άλλη όμως η αγορά των πρώτων υλών γίνεται σε δολάρια, γεγονός που αντισταθμίζει τις απώλειες από την άνοδο του ευρώ.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι κλάδοι του Χ.Α. επηρεάζονται και ποιοι ωφελούνται από την πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Οι τράπεζες σε κάθε ανοδική κίνηση του ευρώ ενισχύουν λογιστικά τα έσοδά τους και ωφελούνται από τις προμήθειες που επιβάλλουν σε κάθε τραπεζική συναλλαγή. Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν φαίνεται να επηρεάζεται αφού εισπράττει σε ευρώ, ενώ μόνο η άνοδος του πετρελαίου δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις στα οικονομικά των τεχνικών εταιρειών.

Οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας εισπράττουν σε ευρώ τα τέλη και είναι λογικό να ωφελούνται, τα τυχερά παιχνίδια δεν έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, είναι μονοπωλιακή η κατάσταση για τον ΟΠΑΠ, που δεν επηρεάζεται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν επηρεάζονται αφού στις περισσότερες περιπτώσεις εισάγουν υπολογιστές που τιμολογούνται σε δολάρια, ενώ η άνοδος του ευρώ δεν επηρεάζει μέχρι τώρα την τιμολογιακή τους πολιτική. Η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια και όλες οι ΔΕΚΟ έχουν ευεργετικά αποτελέσματα από την άνοδο του ευρώ, λόγω της πληρωμής των λογαριασμών στο ευρωπαϊκό νόμισμα, για το εξειδικευμένο λιανικό εμπόριο δεν παρατηρείται επιβάρυνση, αφού δεν υπάρχει εξαγωγική δραστηριότητα. Τα μη σιδηρούχα μέταλλα ισοφαρίζουν τις απώλειες από τις εξαγωγές σε ευρώ από την αγορά των πρώτων υλών σε δολάρια, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν απώλειες από τις ακριβότερες τιμές που θα πληρώσει βάσει της ισοτιμίας ο τουρίστας από τρίτες χώρες. Ρουχισμός και αξεσουάρ δεν επηρεάζονται στις περιπτώσεις εισαγωγής από χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Τα οικοδομικά και υλικά εξαρτήματα επιβαρύνονται μόνο στην περίπτωση εξαγωγών στις υπόλοιπες 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να υπογραμμίσουμε ότι οι βιομηχανίες του ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι οποίες εξάγουν πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής, είναι οι: Αλουμύλ Μυλωνάς, Καρέλιας, S&B, Δέλτα Συμμετοχών, Τιτάν και φθάνουν το 98 – 100% όπως είναι οι M. I. Μαΐλλης, και ο Ομιλος Βιοχάλκο μέσω των θυγατρικών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή